woensdag 19 november 2014

Emma Watson - HeForShe Campaign

"The HeForShe campaign is a solidarity movement for gender equality which calls upon men and boys to help end the persisting inequalities faced by women and girls globally."

Emma Watson was onlangs een co-host voor een belangrijk event voor de UN Women's HeForShe Campaign. En dat deed ze fantastisch. Je vraagt je misschien af: Emma Watson? Alsin, Hermelien? Ja. Zoals ze zelf zo mooi zegt: "You might be thinking, who is this Harry Potter-girl and what is she doing speaking at the UN?". Daarnaast beantwoordt ze deze vraag ook gelijk: "All I know, is that I care about this problem (...) If not me, who? If not now, when?" Wijze woorden... 

Maar Emma Watson sprak nog veel meer wijze woorden uit en toen ik haar speech zag, wist ik dat ik deze met jullie moest delen. Onwijs mooi gezegd en heel indrukwekkend! I couldn't agree more.
Overigens gaf Daniel Radcliffe (Harry Potter) onlangs in een interview ook mooi aan hoe vrouwen veel eerder geseksualiseerd worden dan mannen. Veel mensen realiseren zich namelijk volgens mij niet hoeveel seksisme we dagelijks meemaken, omdat het over het algemeen als "normaal" wordt gezien (hier heb ik eerder meer over geschreven). Hoe dan ook, in het interview benoemde Daniel Radcliffe dat in een eerder interview hem was verteld dat hij een "unconventional romantic lead" was. Waarom dan? Omdat ze hem gewend waren als het kleine jongetje in Harry Potter. Waarop Daniel reageerde:  "My immediate response to that was: 'Well, the male population had no problem sexualising Emma Watson immediately." (bron)En nu we toch bij het onderwerp feminisme zijn aanbeland, Jack Howard (een bekende YouTuber) plaatste onlangs een video met de titel: "I'm a feminist". Hij verwijst hierin ook nog even naar de speech van Emma Watson. Ik vind het een onwijs goede video en eigenlijk juist omdat het van een man komt. Ik ben het namelijk helemaal met hem eens: feministen hoeven niet alleen vrouwen te zijn. Het zou juist goed zijn als er eens wat meer mannen zouden opstaan om voor vrouwenrechten op te komen (dit is natuurlijk precies waar de HeForShe-campagne om draait).Ik schreef al eerder over seksisme en feminisme, namelijk in deze blogposts: Slevrees en #EverydaySexism.

14 opmerkingen:

 1. Mooi artikel en mooie speech van Emma Watson. Goed dat ze ook weer rechtzet wat feminisme precies is, want om de één of andere reden lijken veel mensen dit niet te snappen? :/ De everyday sexism twitter account was ook super deprimerend en ongelofelijk veel(!!) om te volgen. Dat zegt ook weer wat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind 't echt een prachtige speech van Emma! xo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, wat een goede vrouw is het toch! Xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk, ik vond haar altijd leuk toen ik de Harry Potter films keek =)

  http://www.bloglovin.com/blog/13049789

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Knappe meid met een goed stel hersenen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had deze video al gezien.
  Echt respect!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo'n geweldige boodschap die Emma brengt, ik vind haar echt zo'n inspirerende jonge vrouw en ik sta volledig achter haar standpunten! Fijn dat je dit deelt!

  X Sara

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het heel knap dat ze dit doet. Zo jong, maar zo matuur van geest. En ik kan het alleen maar steunen als beroemdheden hun bekendheid gebruiken om goed te doen en bewustzijn en verandering te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt hè, en dan gelijk zo'n intense speech. Respect voor Emma! X

   Verwijderen
 9. Hermione is groot geworden! 't Is zo'n straffe madam. Goed rolmodel voor de huidige generatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat goed dat je hier over schrijft! Ik had de speech van Emma ook al bekeken en vond hem echt geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen