zaterdag 17 mei 2014

The Circle

ALLES WAT GEBEURT MOET OPENBAAR ZIJN

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

PRIVACY IS DIEFSTAL

Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden – zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.

GEHEIMEN ZIJN LEUGENS

De Cirkel is een intelligente, geestige en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld.


-bol.com


De Cirkel stond al een tijdje op mijn wishlist. Ik studeer Bedrijfscommunicatie en Digitale Media dus ik hou me veel bezig met social media en de effecten ervan. Dit boek brengt de technologische vooruitgang een stapje verder en noemt wat mogelijke angstaanjagende gevolgen.

Mae Holland zoekt een baan die een uitdaging voor haar vormt en goed bij haar past, en een leuk salaris en een beetje aanzien vindt ze ook niet vervelend. Ze vraagt hulp bij een goede vriendin van haar die een hoge positie bekleedt bij een zeer bekend en groot bedrijf, namelijk De Cirkel, en werkt zichzelf zo naar binnen. Ze merkt al snel dat de manier van doen op de grote campus van het bedrijf ontzettend anders is dan bij andere bedrijven: er is een verwachting dat er tijdens maar ook na werktijd veel wordt geparticipeerd in de community van het bedrijf. Mae moet erg wennen maar voelt zich al snel thuis in de gedachtegang van het bedrijf, zeker als ze in zekere zin gepromoveerd wordt. De ideeën die ontstaan worden telkens opnieuw indrukwekkender en drastischer, en hebben steeds meer effect op de samenleving.

Het idee van dit boek sprak me erg aan. De laatste tijd is er nogal wat ophef over privacy en de technologische ontwikkelingen die de mogelijkheid tot privacy steeds meer beperken. Ik vraag me steeds meer af of dat iets is wat me moeten willen en wat de mogelijke gevolgen zijn: hoe ver zal het gaan? The Circle speelt daar op in en geeft een beeld van de mogelijkheden. Een zeer eng beeld weliswaar, maar daarom des te vermakelijker.

Ik vind het heel mooi hoe Dave Eggers de hoofdpersoon Mae niet beoordeelt in haar doen en laten, waardoor je zelf een mening kan vormen. Ik heb dit boek met plezier gelezen en er zaten zeker wat momenten in die ik totaal niet zag aankomen. Ik vind The Circle een zeer tof boek dat je daarnaast aan het nadenken zet over de stand van zaken en mogelijk de toekomst (al geloof ik niet dat we dit hoeven te verwachten). Het boek kost momenteel €22,50 op bol.com, maar ik heb de Engelse hardcover voor €16,- aangeschaft (al zie ik nu dat ook deze versie inmiddels €26,99 is). 

18 opmerkingen:

 1. Het klinkt erg spannend! Doet me denken aan het boek Promille, die ik net uit heb. Ken je dat boek?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb er nog nooit van gehoord , spannend !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aah ik heb het boek naast mij liggen om er gauw na het schrijven van mijn scriptie aan te beginnen. Dankzij je recensie heb ik nog meer zin om het te lezen, mooi geschreven en fijn artikel! Enjoy today, liefs Dagmar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees juist veel nu tijdens het schrijven van mijn scriptie; in de trein of als ik even pauze wil. Al is het juist ook wel leuk als beloning als je helemaal klaar bent ;) Veel plezier ermee! X

   Verwijderen
 4. Oh, klinkt als een goed boek! Ik zat dit al heel aandachtig te lezen, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klinkt als een heel spannend boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik lees zelf bitter weinig en als ik lees zijn het vooral boeken over gedrag van kinderen voor school. Mss moet ik eens een spannend boek, zoals deze, beginnen!

  Ps. er is momenteel een winactie op mijn site. doe je ook mee? ^-^

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lijkt me een erg leuk boek. Het boek trekt ook elke keer mijn aandacht als ik in de boekenwinkel ben, maar tot nu toe toch nog steeds niet gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hmm klinkt goed meid! je hebt mij nieuwsgierig gemaakt, fijn weekend x

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oeh nu ben ik nieuwschierig, het lijkt me een mooi boek om te lezen! Na mijn examens maar een keertje doen, dan heb ik er genoeg tijd voor... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het lijkt me een heel actueel boek!
  PS Er is ook een Engelstalige pocketversie van dit boek, voor een klein prijsje (uitgeverij Penguin Books).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lijkt me een leuk boek, bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen