donderdag 29 mei 2014

Sletvrees

Sunny Bergman kennen we tot nu toe als filmmaker. De scène in Beperkt Houdbaar waar dokter Matlock uitvoerig in de kut van Sunny kijkt en opsomt met welke cosmetische ingrepen ze een playboy-look zou krijgen, is onvergetelijk. Haar handelsmerk is een persoonlijke en tegelijkertijd filosofisch getinte zoektocht, zonder makkelijke antwoorden maar met des te meer ongemakkelijke vragen. Een tocht die in Sletvrees voert van sekstantes in Uganda naar een slettencursus in de VS, en van een botoxkliniek naar een pornobeurs. Met als hoofdvraag: waarom zijn vrouwen zo bezig met een sexy uiterlijk terwijl hun seksuele handelen een mijnenveld kan zijn?

In dit persoonlijke en levendige boek laat Sunny zien hoe ze te werk is gegaan bij het maken van haar films en gaat ze dieper in op de thematiek. Sletvrees was de eerste documentaire die ik zag van Sunny Bergman. Gelijk daarna keek ik ook Beperkt Houdbaar en de serie Sunny Side of Sex. Ik was ontzettend geïntrigeerd en vond alle dingen die voorbij kwamen erg interessant. Dus het lezen van het boek kon voor mij niet uitblijven.

Sletvrees gaat dieper in op de drie documentaires die Sunny heeft gemaakt. Ze beschrijft de thematiek verder maar verteld ook over hoe ze haar documentaires heeft gemaakt, met welke dilemma's ze zat en interessante achtergrondverhalen. Hoewel ik alle drie de documentaires al gezien had, vond ik het boek geen moment saai. Ik vind het ontzettend interessant hoe vrouwen zelfs nu nog wat betreft seksualiteit niet hetzelfde als de man behandeld worden en dat dit misschien grotendeels nog wel door hen zelf (de vrouw) komt ook. Daarnaast vond ik het ook erg interessant te lezen over het schoonheidsideaal wat in het westen bestaat en hoe we dat zelf uitdragen, zeker gezien het feit dat ik er zelf nogal van houd me mooi op te maken en leuke outfits te bedenken.

Sletvrees behandelt behalve de cultuur omtrent uiterlijk en seksualiteit in het westen, ook de culturen in andere werelddelen. Hierdoor realiseer je je weer hoe subjectief schoonheid is. En hoe ver de wil om mooi te zijn soms kan gaan. Zo gaat Sunny bijvoorbeeld uitgebreid in op de schaamlip correcties die in Amerika tegenwoordig meer en meer worden uitgevoerd. Dat meisjes en vrouwen dus het idee hebben dat hun schaamlippen "anders" zijn en zich daar zo vervelend/slecht over voelen dat ze in staat zijn er veel geld voor te betalen om een dokter de schaamlippen te laten aanpassen. Terwijl ze het idee van "perfecte" en "normale" schaamlippen baseren op gefotoshopte foto's, waardoor het "normale" in feite onwerkelijk en onrealistisch wordt.

Ik heb veel van dit boek geleerd en het heeft mijn blik op de huidige cultuur maar ook hoe ik over anderen denk zeker verandert. Ik doe sowieso mijn best om mensen zo min mogelijk te veroordelen op basis van wat ze doen, aangezien iedereen vrij is zijn eigen keuzes te maken, maar dit boek heeft dat zeker versterkt. Naar mijn mening heeft het boek zeker een feministische tint, dus als je daar van houdt is dit ook wel wat.

Wat mij betreft een ontzettende aanrader!

10 opmerkingen:

 1. Het lijkt me een erg indrukwekkend en interessant boek. Ik had er wel al over gehoord en ik ben nu eigenlijk wel benieuwd geworden. Goed dat je mensen zo min mogelijk probeert te veroordelen! Dat probeer ik ook, aangezien je meestal gewoon ongelijk hebt. Leuk artikel en goede tip!

  Xjes Femke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt als een interessant boek! Bedankt voor de uitgebreide review!

  XO IMKE

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw op deze review had ik gewacht. Ik was absoluut al geïnteresseerd in dit boek maar nu ga ik hem zeker kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit boek wil ik echt nog een keer lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij leer je heel veel bij uit dit boek, erg interessant! En feministische boeken vind ik altijd wel leuk :-) nog eentje om op mijn lijstje te zetten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit klinkt als een interessant boek, maar het zou gaan boek zijn wat ik zo snel zou pakken in de winkel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klinkt ontzettend interessant! Was hier al benieuwd naar. Xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat interessant ! Je hebt duidelijk te zien veel tijd in gestoken, dankjewel <3

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb verschillende documentaires van Sunny gekeken en vond ze altijd erg interessant! Dus ik ben heel benieuwd naar dit boek :) xo

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat schrijf je overtuigend ben nu wel erg enthousiast geworden dat ik m eigenlijk wel moet lezen

  BeantwoordenVerwijderen