zaterdag 8 februari 2020

The IrishmanBron afbeeldingen: IMDb

Netflix was on a roll in 2019; The Two Popes, Marriage Story en The Irishman. Door Netflix gedistribueerde films, en allen zeer populair binnen de Oscar nominaties. Ik vind het echt onwijs tof (en slim) dat de streamingdienst de keuze heeft gemaakt geld te investeren in dit soort projecten. Toen ik de trailer van The Irishman voorbij zag komen en erachter kwam dat dé nieuwe film van top regisseur Martin Scorsese met acteurs als Al Pacino, Robert de Niro en Joe Pesci gewoon vrij beschikbaar op Netflix zou zijn, was ik echt ontzettend verrast. Overigens ook wel fijn dat je deze film gewoon vanaf je bank kan bekijken, want het is een trage film die meer dan drie en een half uur duurt (209 minuten!). Eentje waar je wel even een middagje voor uit kan trekken.

The Irishman is gebaseerd op het boek I Heard You Paint Houses van Charles Brandt. Het verhaal draait om Frank Sheeran (Robert de Niro), die op latere leeftijd terugblikt op zijn leven als huurmoordenaar voor maffia baas Russell Bufalino (Joe Pesci), en voornamelijk op zijn tijd rondom vriend en vakbondsleider Jim Hoffa (Al Pacino). The Guardian noemt The Irishman Scorsese's beste film sinds GoodFellas en überhaupt één van zijn beste films ooit: It’s a superbly acted, thrillingly shot epic mob procedural about violence, betrayal, dishonesty and emotional bankruptcy starring Robert De Niro, Joe Pesci and Al Pacino, set in a time before “toxic masculinity” had been formally diagnosed but when everyone lived with the symptom.


Het is een onwaarschijnlijk trage film, maar nondeju; wat een film. Het verhaal bouwt zich langzaam maar intens op, en hoewel je al vrij snel aanvoelt waar het heengaat, komt het toch als een soort klap in je gezicht. Drie en een half uur lang werd ik er compleet ingezogen (overigens, nog steeds erg blij dat ik deze film gewoon vanaf mijn bankje kon bekijken). Maar hoe kan het eigenlijk ook anders met drie top acteurs met allen een soort epische faam over zich heen als maffia eindbazen; Robert de Niro, Al Pacino én Joe Pesci. Het hoeft dan ook niet als een verrassing te komen dat zowel Al Pacino, Joe Pesci als Martin Scorsese zijn genomineerd voor een Oscar (en daarbij is de film voor nog zeven andere Oscars genomineerd). The Irishman heeft Netflix in totaal 305 miljoen euro gekost; een groot deel van dit budget ging naar de gebruikte aging technologie om onder andere Robert de Niro in de flashacks aanzienlijk jonger te doen lijken, en in "het heden" juist aanzienlijk ouder (bron).

Al met al een onwijs goede film, máár, weet waar je aan begint. De film is traag en duurt ontzettend lang. Dus trek er een middagje voor uit, haal wat snacks en drankjes in huis, en ga er eens goed voor zitten.


1 opmerking: