maandag 10 februari 2020

92nd Academy Awards - Oscars 2020

Voor het eerst in jaren keek ik er echt weer naar uit; de Oscars. Toen ik op de universiteit zat volgde ik de meeste Award shows op de voet, maar de laatste jaren krijg ik meestal enkel de hoogtepunten mee. Dit jaar had ik veel van de genomineerde films al gezien en heb ik zelfs een eigen voorspellingen lijstje gemaakt. De Oscars vonden plaats in Hollywood op maandag 10 februari, wat voor ons de nacht van zondag op maandag was. Maandag moest ik vanzelfsprekend gewoon werken, dus toen ik thuiskwam heb ik gelijk mijn laptopje aangeslingerd om de show te kijken (hoewel, eerlijk is eerlijk, de meeste winnaars had ik door de dag heen al vernomen). Ik neem jullie mee door de hoogtepunten.


Bron afbeeldingen: IMDb

Steve Martin en Chris Rock delen het openingspraatje, aangezien de Oscars sinds twee jaar geen echte gastheer of -dame meer heeft (beide waren ooit gastheer, dus "this is a demotion."). Al met al een leuk praatje, vooral als ze de diversiteit (of, zoals meestal bij de Oscars, het gebrek aan diversiteit) aankaarten; "So many great directors are nominated this year!" "I don't know Chris, I thought there was something missing..." "Vagina's?" In koor: "Yes".

Best Performance by an Actor in a Supporting Role
De eerste Oscar voor de avond is voor de beste acteur in een bijrol. Genomineerd zijn Al Pacino en Joe Pesci voor The Irishman, Anthony Hopkins voor The Two Popes, Tom Hanks voor A Beautiful Day in the Neighbourhood en Brad Pitt voor Once Upon a Time... In Hollywood. Brad Pitt mag de Oscar mee naar huis nemen (zijn eerste Oscar als acteur) en hij begint zijn speech gelijk goed; "They told me I only have 45 seconds up here, which is 45 seconds more than what the Senate gave John Bolton this week." Autsj, een pijnlijke referentie naar eerder die week in de Verenigde Staten, toen Trump's voormalige nationale veiligheidsadviseur aanbood te getuigen in Trump's impeachment zaak, maar werd afgewezen door het Senaat. "I'm thinking maybe Quentin (Tarantino) does a movie about it and in the end the adults do the right thing."
 
Best Animated Feature Film
Toy Story 4 wint de Oscar voor de beste animatie film, nadat Toy Story I al eerder een Oscar won. Josh Gad (Olaf in Frozen en Frozen II, of zoals klimaatontkenners het noemen "Not-Frozen II") kondigt vervolgens op een geniale wijze tien van de vijfenveertig Elsa's aan, waaronder de originele Elsa Idina Menzel ("pronounced exactly as it is spelled"), maar ook de Nederlandse Willemijn Verkaik die onder andere de Duitse Elsa vertolkt.
 
Best Original Screenplay & Best Adapted Screenplay
Dan is het tijd voor de Zuid-Koreaanse Bong Joon-ho om de eerste Oscar voor grote winnaar Parasite binnen te halen; namelijk die voor beste screenplay. Daarnaast wint Taika Watiti de Oscar voor het beste bewerkte scenario voor Jojo Rabbit; hij benoemt vooral hoe licht de Oscar is ("these should be heavy"), dat hij zijn moeder al een paar uur kwijt is en dat hij eigenlijk vergeten is wie hij allemaal moet bedanken.
 
 
 
 
Best Performance by an Actor in a Supporting Role
De door Netflix geproduceerde Marriage Story hadden vriendlief en ik net de zondag voor de Oscars gezien; wat een onwaarschijnlijk intense en goede film. Ik zat er nog de hele avond mee in mijn hoofd. Genomineerd voor zes Oscars, en winnaar van ééntje; namelijk de beste vrouwelijke bijrol door Laura Dern. Ze versloeg onder andere castmember Scarlett Johansonn, die dit jaar voor twee Oscars genomineerd was; beste bijrol in Jojo Rabbit en beste actrice in Marriage Story.
 
Voor de uitreikingen van Beste Geluidsmontage (1917) en Beste Geluid (Ford v. Ferrari) zien we een opeenstapeling aan bekende films en diens bekende nummers; Titanic, Rambo, Reservoir Dogs, 8 Mile... Waarna Eminem zijn met een Oscar bekroonde hiphop klassieker voordraagt waarop ongeveer heel bekend Hollywood op losgaat (inclusief ondergetekende).
 
Best International Feature Film
Dit was geen verrassing; Parasite won de Oscar voor de beste internationale film. Regisseur Bong Joon-ho geeft zijn speech in het Koreaans, maar sluit af in het Engels; "I am ready to drink; till the next morning."
 
Best Achievement in Music Written for Motion Pictures (Original Score)
Gal Gadot, Brie Larson en Sigourney Weaver komen het podium op om de Oscar uit te reiken voor beste originele muziek. Ze geven aan dat alle vrouwen superhelden zijn (toch mooi, komend van Wonder Woman en Captain Marvel) en dat ze vooraf hebben besloten samen een Fight Club op te richten. Mannen zijn welkom, máár geen alleen met ontbloot bovenlijf; het blijft immers wel Hollywood. Hildur Guonadottir wint de Oscar voor haar muziek in Joker; hoewel ik zelf dacht dat Thomas Newman ging winnen voor 1917, vind ik dit eigenlijk veel terechter; want wat een onwijs goede muziek.
 

Best Achievement in Directing
Tegen veel verwachtingen in wint Bong Joon-ho wéér een Oscar voor Parasite, namelijk voor beste regisseur. Zelf is hij ook nogal verbaasd; "After winning best international feature, I thought I was done for the day and ready to relax." Onwaarschijnlijk bescheiden, quoteert hij vervolgens mede nominee Martin Scrosese wat leidt tot een staande ovatie en bedankt hij andere mede nominee Quentin Tarantino voor het continu promoten van zijn film.
 
Billie Eilish trad op met haar broer Finneas, en zong Yesterday van The Beatles. Prachtig, maar de meesten hoopten op de onthulling van de nieuwe Bond song. Die laat nog even op zich wachten...
 
Best Performance by an Actor in a Leading Role
Joaquin Phoenix wint meer dan terecht zijn eerste Oscar na vier nominaties, voor beste acteur, voor zijn rol in Joker. Hij grijpt zijn speech aan als kans om 'iedereen zonder stem een stem te geven'. Daarnaast benoemt hij dat hij jarenlang egoïstisch en ondankbaar is geweest, en moeilijk was om mee te werken. En dat hij iedereen dankbaar is voor de tweede kans die hij heeft gekregen; want dan zijn we op ons best, als we anderen een tweede kans geven.
 
Best Performance by an Actress in a Leading Role
Wat mij betreft had deze naar Scarlett Johansson mogen gaan voor haar rol in Marriage Story, omdat die gewoon onwaarschijnlijk goed was, maar ik heb Judy niet gezien. De Oscar ging namelijk naar Reneé Zellweger.
 
Best Motion Picture of the Year
De Grande Finale; de Oscar voor de beste film. De grote favoriet was 1917, mijn favoriet (van alles wat ik gezien heb) was Joker; maar verrassend genoeg ging Parasite er meer naar huis. Wat een onwaarschijnlijk feest voor de Koreanen. Vriendlief en ik houden alvast de bioscoopagenda's in de gaten; deze weken toch maar eens voor dit pareltje het witte doek bezoeken.
 

1 opmerking:

  1. Ik hoorde ook al dat parasite zo verrassend veel prijzen had gewonnen. had er eerst nog nooit van gehoord, maar ben wel benieuwd geworden naar nu!

    BeantwoordenVerwijderen