maandag 23 februari 2015

Ready Player One

We schrijven 2044. Sinds de Grote Recessie leeft een aanzienlijk deel van de wereldbevolking in diepe armoede. Als James Halliday kinderloos sterft, laat hij de hongerende mensheid een fantastisch spel na: oasis, een onlinegame die door miljarden spelers tegelijk gespeeld kan worden. Kort na zijn dood blijkt dat hij drie sleutels in het spel verstopt heeft, die leiden naar een kluis waarin de rest van zijn erfenis ligt opgeborgen. Wie de sleutels vindt, wordt in één klap multimiljonair.

De jacht op de sleutels voert honderdduizenden nerds, geeks en gamers terug naar de jaren tachtig van de twintigste eeuw, de tijd waarin Halliday opgroeide. In de popcultuur van the eighties gaan ze op zoek naar aanwijzingen – en naar geluk. 


Ik was eigenlijk niet van plan om dit boek te gaan lezen. Hoewel ik gek ben op het spelen van videogames, trok het plot van Ready Player One me gewoon niet zo. Een tijdje terug kwam ik het boek toch weer tegen op mijn iPad en dacht, "waarom niet?". En thank freaking god dat ik dat dacht, want dit boek was ontzettend gaaf. Ongetwijfeld één van de favoriete boeken die ik in 2014 heb gelezen.


“Whenever I saw the sun, I reminded myself that I was looking at a star. One of over a hundred billion in our galaxy. A galaxy that was just one of billions of other galaxies in the observable universe. This helped me keep things in perspective.” 

Ready Player One gaat over een futuristische wereld in 2044 waarin de bevolking het grootste deel van hun tijd doorbrengt in een virtuele wereld, namelijk de Oasis. Het sociale leven van mensen speelt zich af in de Oasis, kinderen en tieners gaan naar school in de Oasis en sommige mensen verdienen hun geld zelfs in de Oasis. De echte wereld is een onaangename en lelijke plaats geworden waar mensen hun dagen niet meer willen doorbrengen. Op een dag, de dag dat Ready Player One begint, overlijdt de welbekende en zeer rijke maker van de Oasis, Halliday, en zet een video online. In deze video legt Halliday uit dat hij verschillende Easter Eggs in de virtuele wereld heeft verstopt. (Een Easter Egg (letterlijk "paasei") is een grap of verborgen boodschap die in een computerspel, film of boek verwerkt is). De eerste persoon die deze Easter Eggs vindt, erft als beloning Halliday's fortuin en de controle over de Oasis. De jacht op Halliday's Easter Eggs begint. 


“You'd be amazed how much research you can get done when you have no life whatsoever.” 

Halliday heeft verschillende hints en raadsels achtergelaten voor alle Gunters (Egg Hunters) om hen op weg te helpen. Onze hoofdpersoon Wade, of zoals zijn avatar heet, Parzival, is de eerste om het eerste raadsel te ontcijferen en hij vindt de eerste sleutel. In Ready Player One volgen we zijn zoektocht naar de ultieme prijs.

Ready Player One zit vol met referenties naar popcultuur uit de eighties. Ik kende ze niet allemaal, maar herkende er in ieder geval een hoop. Deze connectie met de echte wereld is ontzettend gaaf. Daarnaast is het feit dat het grootste deel van dit verhaal zich afspeelt in een virtuele wereld waarin zo goed als alles mogelijk is (te vergelijken met World of Warcraft) ontzettend vermakelijk. Ikzelf vind het ontzettend leuk om computerspelletjes te spelen, maar ik weet zeker dat dit voor "non gamers" net zo leuk is om te lezen. Maar wat ik het allertofste vond aan dit boek was de zoektocht: de jacht op de Easter Eggs en alle raadsels en uitdagingen die daarbij hoorden. Bovendien heeft Ernest Cline ook veel aandacht besteed aan details over de wereld (waardoor ik er niet aan ging twijfelen) en het uitwerken van de personages (waardoor ik van ze ging houden).

“You could shove it up your ass and pretend you're a corn dog."

COURTESY VIOLATION-RESPONSE MUTED-VIOLATION LOGGED”

Wat kan ik nog meer zeggen? Lees dit boek. 
Ik gaf dit boek vijf sterren op Goodreads  ★★★


5 opmerkingen:

 1. Hmm, ik moet zeggen dat het idee van dit boek mij in eerste instantie ook niet aansprak, maar nu ik dit zo lees moet ik hem misschien toch eens gaan lezen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had zelf nog nooit van dit boek gehoord, maar nu ik dit zo allemaal lees gaat die gelijk op mijn lijstje met boeken die ik zeker nog wil lezen. Lijkt mij namelijk een erg goed boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoor heel veel goede verhalen over dit boek; staat ook al een tijdje op mijn verlanglijstje. Hij lijkt me geweldig!; zo'n bijzonder verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit klinkt wel als een heel leuk boek! Ik houd zelf ook wel van gamen, dus dit thema spreekt mij ook wel aan!

  BeantwoordenVerwijderen