maandag 9 februari 2015

Not That Kind Of Girl

In dit hilarische, rauwe en zeer persoonlijke ideeënboek bewijst Lena Dunham, de bekroonde bedenker, producer en hoofdrolspeler van de HBO-serie Girls, dat ze één van de meest authentieke en intelligente Amerikaanse auteurs van deze tijd is. Een openhartig en geestig boek voor fans van Nora Ephron, Tina Fey en David Sedaris.

"Als ik met dat wat ik heb geleerd één lullig baantje draaglijker kan maken voor jou, of je ervan kan weerhouden het soort seks te hebben waarbij je het gevoel hebt dat je je schoenen moet aanhouden voor het geval je er halverwege de daad vandoor wilt gaan, dan was elke misstap van mij het waard. Ik voorvoel nu al mijn toekomstige schaamte dat ik me verbeeldde je ook maar iets te kunnen bieden, maar ook mijn toekomstige trots dat ik heb weten te voorkomen dat je een dure sapkuur probeerde of dacht dat het aan jou lag toen de persoon met wie je een relatie had zich plotseling terugtrok, afgeschrikt door de helderheid van jouw persoonlijke opdracht hier op aarde. Nee, ik ben geen sexpert, geen psycholoog en ook geen diëtist. Ik ben geen moeder van drie of eigenaar van een succesvolle lingeriefranchise. Ik ben wel een jonge vrouw die zich vóór alles niets wil ontzeggen. Wat volgt zijn de hoopvolle berichten van het front van die strijd. 


De serie Girls, gecreëerd door Lena Dunham, is één van mijn favoriete series. Daarnaast hou ik van krachtige vrouwen die zeggen waar het op staat. En ik vind Lena Dunham gewoon te gek. Doordat ze zo dapper is om dingen te doen waardoor anderen haar voor gek verklaren (met haar (volgens huidige maatstaven) niet-perfecte lichaam continu naakt in haar serie verschijnen) en omdat ze zo ontzettend creatief is. Het leek dus niet meer dan een logische stap om haar boek te lezen, Not That Kind Of Girl (wat mijn zus overigens ook dacht, aangezien zij dit boek voor me kocht zonder te weten dat ik het wilde).


“When someone shows you how little you mean to them and you keep coming back for more, before you know it you start to mean less to yourself. You are not made up of compartments! You are one whole person! What gets said to you gets said to all of you, ditto what gets done. Being treated like shit is not an amusing game or a transgressive intellectual experiment. It’s something you accept, condone, and learn to believe you deserve. This is so simple. But I tried so hard to make it complicated.” 


Not That Kind Of Girl is een collectie van essays over Lena Dunham's leven (geschreven door Lena). Aangezien ze pas 27 jaar oud is, is dat leven nog niet zo heel lang, maar Lena's hilarische manier van terugkijken op haar ervaringen en haar vermakelijke schrijfstijl compenseren dat. Ik heb meerdere malen ontzettend moeten lachen om aparte anekdotes over haar jeugd. Ik vond het ook fijn dat dit boek niet enkel bestond uit grote lappen tekst, maar ook uit lijstjes of bijvoorbeeld een e-mail met voetnoten ("my worst email ever, with footnotes"). De kleine symbolen tussen de paragrafen waren daarentegen iets teveel van het goede voor mij, maar ach, je kan niet alles hebben. 

“You've learned a new rule and it's simple: don't put yourself in situations you'd like to run away from.” 

Eerlijk toegegeven, na de eerste 100 pagina's wist ik niet zo goed wat ik van dit boek vond. Ik weet niet of het gewoon niet was wat ik verwachtte of dat die eerste pagina's gewoon niets voor mij waren, maar ik werd gewoon nog niet gegrepen. Toen ik echter aan Deel II begon en verder vorderde in het boek, begon ik het ook steeds leuker te vinden. Het is alsof ik een beetje aan Lena moest wennen. Ik vond vooral het hoofdstuk waarin ze e-mails heeft vermeld die ze zou schrijven (en verzenden) als ze iets dapperder was fantastisch en ook het hoofdstuk daarna toverde een glimlach op mijn gezicht. Op deze pagina's klonk Lena gewoon zo krachtig. Ook het hoofdstuk over haar obsessie met de dood intrigeerde mij. Het afgelopen jaar heb ik veel nagedacht over de dood en de angst voor het doodgaan en het was best fijn om te lezen hoe anderen met deze gedachtes omgaan.


“Life is long, people change, I would never be foolish enough to think otherwise. But no matter what, nothing can ever be as it was. Everything has changed in a way that sounds trite and borderline offensive when recounted over coffee. I can never be who I was. I can simply watch her with sympathy, understanding, and some measure of awe.”

Misschien was Not That Kind Of Girl niet wat ik verwachtte, maar ik vond het desondanks een ontzettend leuk boek. Het was vermakelijk, grappig en snel. Ik hoop dat Lena in de toekomst meer boeken zal gaan schrijven, want ik heb het gevoel dat ze er alleen nog maar beter in kan worden. 

Ik gaf dit boek vier sterren op Goodreads  ★★★


16 opmerkingen:

 1. Ik ben nu op de helft en vind het een erg leuk boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit boek wil ik heel graag lezen en na je review eigenlijk alleen nog maar meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mmm, ik weet niet of dit iets voor mij is.
  Wel een duidelijke, fijne review.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik Ken het niet haha maar het klinkt erg leuk!
  Love, Quinty

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lijkt mij een heel erg leuk boek en wil hem dan ook zeker eens gaan lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had je review al gelezen op goodreads :) Lena Dunham trekt mij niet zo.. ik kijk haar serie dan ook niet.. mja, wie weet. Maybe i'll jump on the bandwagon someday.. Orange is the New Black ben ik ook uiteindelijk gaan kijken en vind ik nu ook erg gaaf xD

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, leuk dat je het al op Goodreads had gezien :) Aah ik vind Orange Is The New Black ook onwijs tof! X

   Verwijderen
 7. Lijkt me een leuk boek, fijne review!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Klinkt heel leuk! :-)

  xoxo
  www.its-dash.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het lijkt me een leuk boek. Lay-out is iets waar ik altijd op let en wat ik zo kan zien, ziet het er mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijne review heb je gemaakt, echter niet mijn genre boek

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Niet echt mijn ding denk ik, maar je recensie is wel erg goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jammer dat het eerste deel niet was wat je verwachte, maar wat fijn dat je hebt doorgezet en het uiteindelijk toch gewoon een goed boek werd. Dit boek ziet er me best wel fijn uit. Mooie stukjes tekst heb je er ook uitgekozen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zag dit boek al liggen in de winkel en was er heel benieuwd naar. Handige review! Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen