maandag 26 oktober 2015

Shadow and Bone

The Shadow Fold, a swathe of impenetrable darkness, is slowly destroying the once-great nation of Ravka. Alina, a pale, lonely orphan, discovers a unique power that thrusts her into the world of the kingdom's magical elite - the Grisha. Could she be the key to setting Ravka free?

The Darkling, a man of seductive charm and terrifying power. If Alina is to fulfil her destiny, she must unlock her gift and face up to her dangerous attraction to him. 


But what of Mal, Alina's childhood best friend? As Alina contemplates her dassling new future, why can't she ever quite forget him?


-Shoplog (incl. foto's van het boek)Op internet had ik al veel gelezen en gezien over deze boekentrilogie: het was een tijdje terug een ware hype in het Young Adult-genre. Dus waarom ik pas enkele weken geleden het eerste boek las, is een mysterie voor me. Zeker gezien het feit dat de synopsis echt klinkt als iets voor mij en de covers van de boeken onwijs mooi zijn (schuldig... I'm a sucker for packaging). Een paar weken terug besloot ik ineens het eerste boek op te pakken en vandaag laat ik je weten wat ik er van vond (al kan je dat vast al gokken als je mijn blog een beetje in de gaten hebt gehouden). 


“Why can a Grisha possess but one amplifier? I will answer this question instead: What is infinite? The universe and the greed of men.”

Shadow and Bone (NL variant: Schim en Schaduw) vertelt het verhaal van Alina Starkov. Ze groeit op als een wees en brengt al haar tijd door met Mal. Als zeventienjarige dame leidt ze een normaal leven in Ravka, maar dan gebeurt het ondenkbare: ontdekt wordt, niet alleen door anderen maar ook door haarzelf, dat Alina grote krachten bezit. Ze is niet alleen een magische Grisha, maar ze is mogelijk Ravka's enige hoop om de Shadow Fold te vernietigen: een ondoordringbare duisternis die over delen van het land woedt en verschrikkelijke wezens huist. Opeens is Alina van uitzonderlijk belang voor de wereld en zelfs de Darkling, de meest krachtige Grisha, besteedt aandacht aan haar.


“The problem with wanting, is that it makes us weak.”

Wauw. Ik vond dit boek echt onwaarschijnlijk gaaf, episch en ontzettend verslavend. Ontzettend Young Adult, zeker door de (weliswaar korte) liefdesdriehoek, maar zo grijpend. De wereld was mooi opgebouwd, niet perse heel gedetailleerd of uitgebreid (wat ook weer een beetje bij het young adult-genre past), en het verhaal was origineel. Bardugo had naar mijn mening iets meer aandacht kunnen besteden aan het feit dat Ravka gebaseerd hoort te zijn op het Rusland tijdens de Tsaren, maar het idee was leuk. Daarnaast vond ik Alina erg tof. Ze begon heel onzeker, maar je maakt naarmate het verhaal verder vordert mee hoe ze sterker wordt. Ook de Darkling intrigeerde me. De plot-twist aan het einde kwam voor mij zeker als een verrassing.


“I'm sorry it took me so long to see you, Alina. But I see you now.”

Shadow and Bone was zonder twijfel een 5-ster boek voor mij. Puur gebaseerd op mijn leeservaring. De schrijfstijl was niet uitzonderlijk en de wereld was niet echt gedetailleerd opgebouwd, maar het verhaal werkte voor mij zo verslavend. Ik heb Siege And Storm en Ruin And Rising inmiddels ook al in mijn kast staan en beide wil ik deze maand lezen. 

Ik gaf dit boek vijf sterren op Goodreads  ★★★★6 opmerkingen:

 1. Mooie foto ook! Ik ben gek op boeken met mappen haha! Fijne review, ik ben wel benieuwd geworden naar deze trilogie. xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt heel interessant zeg! Wat een plaatje voor in je boekenkast trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt goed, ik heb nog nooit eerder een boek uit dit genre gelezen. De cover ziet er inderdaad erg pakkend uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klinkt tof! Mijn innerlijke boekenwurm is nieuwsgierig geworden hoor. haha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben niet zo van dit genre, maar snap wel dat jij hem leuk vond!

  BeantwoordenVerwijderen