vrijdag 18 april 2014

The Fault in Our Stars

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd - ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.


-bol.com


Ik kende John Green al van het YouTube-kanaal wat hij deelt met zijn broer Hank Green: Vlogbrothers. Hij noemde in zijn videos vaak de boeken die hij heeft geschreven, waaronder The Fault in Our Stars, maar aangezien ik geen fan van het drama-genre ben, trok het me niet echt. The Fault in Our Stars is inmiddels een echte hype en er is zelfs een film van gemaakt (die in juni uitkomt in de US). Ik werd toch wel nieuwsgierig en heb het boek alsnog gelezen. In twee dagen wel te verstaan.

Hazel is zestien jaar en een medisch wonder. Drie jaar geleden werd vastgesteld dat ze een speciale vorm van kanker had en het werd gelijk duidelijk dat ze terminaal was. Door een speciaal medicijn wordt de tijd die ze heeft echter nog uitgerekt en is het niet duidelijk wanneer de dood haar zal treffen. Hazel realiseert zich echter zeer goed dat ze niet lang meer zal leven. Hierdoor wil ze geen nieuwe relaties aangaan of vrienden maken, uit angst dat ze mensen alleen maar pijn zal doen als ze dan eenmaal dood gaat. Maar dan ontmoet ze Gus, met wie ze meer deelt dat ze eigenlijk wil en een liefdesverhaal ontstaat.

Ik ben echt door The Fault in Our Stars heen gevlogen. Ik begon op een woensdagavond terwijl mijn vriend voetbal aan het kijken was en ik las de laatste bladzijdes op de daaropvolgende vrijdagavond. Het gehele boek wordt geschreven vanuit Hazels verfrissende en humoristische blik.

Ja, het is een boek waarbij je (of in ieder geval ik) een brok van in de keel krijgt; sommige zullen misschien zelfs een traantje moeten laten. Maar het is ook ongelofelijk vermakelijk: ik heb meerdere keren hardop gelachen en de glimlach was soms niet van mijn gezicht af te slaan. Daarnaast is het mooi om met een verhaal in aanraking te komen waardoor je weer realiseert hoe goed je het hebt en dat een goede gezondheid het belangrijkste in het leven is. Leef met de dag, want het kan zo voorbij zijn. 

Ook leuk is dat het boek zich ook voor een deel in Amsterdam afspeelt, waarbij je een kijkje neemt in de Nederlandse hoofdstad vanuit de ogen van een Amerikaanse tiener. Ik heb The Fault in Our Stars in het Engels gelezen (bol.com) en had daar geen moeite mee: het is een makkelijk boek om doorheen te komen met weinig tot geen onbegrijpelijke woorden en zinnen. Het boek is echter ook in het Nederlands verkrijgbaar als Een Weeffout in Onze Sterren9 opmerkingen:

 1. Ik heb het boek vorig jaar gelezen en vond het een verfrissende kijk op terminaal zieken. Wat ik vooral interessant vond was hoe nuchter ze er zelf mee omgingen, niet als zielige hoopjes wegkwijnend mens. Soms loopt een leven nou eenmaal zo en je hangt zelf de slingers op, ziek of niet ziek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt me een erg leuk en vooral interessant boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi boek, ik heb hem zelf ook :)
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het lijkt me een erg mooi boek! Ik hoor hier zoveel goede dingen over :) .

  Xjes Femke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw. Lijkt me een prachtig en ingrijpend verhaal!
  Zou het zeker wel willen lezen :-)

  xoxo
  www.its-dash.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh zo ingrijpend. Dat zijn zo van die verhalen waar ik gewoon bij begin te huilen :)

  Ps: Zit je al in het bloggerscafé? (Facebookgroep door en voor bloggers)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Aww de film was bij mij al een no-thinker dat ik hem in de bioscoop ging kijken. Maar het boek lijkt me nu ook heel erg goed!

  BeantwoordenVerwijderen