zondag 19 januari 2014

Voornemens

In een eerdere blogpost schreef ik dat ik eigenlijk niets met goede voornemens voor het nieuwe jaar heb. Het enige voornemen wat mij goed leek, is het voornemen om te genieten van elke dag alsof het je laatste is en niets uit te stellen (tenzij het niet anders kan natuurlijk, maar in ieder geval niet te ver weg).

Nu 2014 zo van start is gegaan, heb ik toch wel wat dingen bedacht die ik aan mezelf wil verbeteren. Noem het voornemens voor 2014 of noem het voornemens voor het leven (och, wat diep), ik heb in ieder geval een lijstje met voornemens gemaakt:1. Gezonder leven

Dit is echt het klassieke nieuwe jaars voornemen en daarom haat ik 'm eigenlijk des te meer, maar desalniettemin heb ik deze voor mezelf opgeschreven. Ik snoep te veel, eet te weinig fruit, drink te weinig water en beweeg te weinig. De enige beweging die ik krijg (behalve natuurlijk het rondwandelen van hot naar her) is het fietsen naar het station in de stad. Dit is weliswaar rond de zeven kilometer heen en rond de zeven kilometer terug (joh) maar die enkele keren in de week zijn natuurlijk niet voldoende. Aangezien ik weet dat ik fitness niet volhoud en hardlopen eigenlijk ook niet, wil ik sportoefeningen via internet of via een app thuis gaan doen, en dan soms een recreatief hardloop rondje erbij doen. En natuurlijk gezonder eten en drinken. Echt!

2. Minder kopen

Ik koop veel. Je zou bijna kunnen zeggen dat ik een gat in mijn hand heb. Make-up, lichaamsproducten, kleding (mijn nieuwe liefde afgelopen jaar), sieraden, tassen, schoenen, broodjes op het station, boeken, dvd's, notitieboekjes en nog ontelbaar veel meer. En heb ik het nodig? Niet echt. Als ik mijn kamer zo rond kijk, zie ik dat het overvol is. Kleding heb ik voorlopig ook genoeg en sieraden al helemaal. Ik wil niet ineens niets meer kopen, maar ik wil beter opletten. Minder snel impulsaankopen doen en nadenken over wat ik nodig heb. Zeker nu ik dit jaar veel over het consumentisme heb geleerd voor mijn studie, bijvoorbeeld door de Surplus: Terrorized into being Consumers- documentaire, realiseer ik me dat ik moet afstappen van het hele "kopen, kopen, kopen"-idee. Ik wil sparen voor dingen, zoals een reisje naar New York met mijn vriend, een stedentrip met mijn zus, de zomervakantie en héél misschien een playstation 4 (ja, ik heb nogal wat wensen). Ervaringen opdoen waar ik later veel fijner op terugkijk dan op een nieuwe trui.

3. Minder kritisch zijn

Hiermee bedoel ik dat ik minder kritiek moet hebben op mezelf, maar vooral minder kritiek op anderen. En dan über-vooral minder kritiek op mijn vriend. Niet dat ik alles wat hij doet bekritiseer, maar ik heb er nogal een handje van soms iets te veel van hem te verwachten. 

4. Meer boeken lezen

Misschien een raar voornemen, maar desalniettemin op mijn lijstje. Ik heb vorig jaar een lijst bij gehouden met alle films en series die ik keek, boeken die ik las, etc. Ik heb vorig jaar maar tien boeken gelezen... Waarvan vier op een twee-weken-durende vakantie. Met dat in mijn achterhoofd en het feit dat ik lezen eigenlijk heerlijk vind, wil ik dit jaar meer gaan lezen. Ik ben al goed begonnen, want begin januari begon ik aan Divergent van Veronica Roth en 9 januari had ik het boek uit. 

Studeren niet meer uitstellen - Check

Een voornemen dat ik al jaren heb en sinds een paar maanden ook daadwerkelijk volg, is het eerder beginnen met studeren voor een tentamen en het eerder beginnen aan het schrijven van papers en verslagen voor deadlines. Ik ben best wel een beetje trots op mezelf, want tegenwoordig stel ik bijna niets meer uit (wat betreft studie) tot het laatste moment. Dit komt mede omdat ik dit jaar nogal stress omdat het mijn laatste jaar is, en als ik op sommige momenten niet studeer, mijn hart gewoon uit mijn borstkas zal vliegen omdat 'ie zo hard klopt. Waar ik eerdere jaren de dag voor een deadline nog snel een verslag van 1500 woorden typte, kan ik nu al zenuwachtig worden van een deadline of tentamen van twee weken weg. Niet goed voor mijn stresslevel, wel goed voor mijn studie, want ik werk echt vooruit. 

Hebben jullie nog goede voornemens voor 2014? En wat vinden jullie van het hele concept om voornemens te schrijven? Ik ben benieuwd!

Bron foto: WeHeartIt

10 opmerkingen:

 1. Succes met je voornemens.

  PS: Doe jij al mee aan mijn winactie? :)
  http://www.tessevea.nl/2014/01/winactie-2x-new-black-original-ombre.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede voornemens! Hopelijk lukt alles je ;) & ik zou die laatste voornemen van je (studeren niet uitstellen) ook eens moeten opvolgen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede voornemens! Studeren niet meer uitstellen
  zal bij mij nooit lukken denk ik haha :(

  xoxo
  www.its-dash.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. leuk om te lezen :D, goede voornemens heb je! succes ermee

  BeantwoordenVerwijderen
 5. leuk om te lezen, succes met je voornemens xx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Veel succes toegewenst meid! Goede voornemens ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hele mooie voornemens! Ik sport sinds januari elke dag een halfuurtje thuis, en dat bevalt me echt heel erg goed :) Geen andere mensen die me storen, niet fietsend door de kou naar de sportschool en gewoon mijn ding doen haha! Veel succes met je voornemens :)

  liefs,
  Femke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goeie voornemens heb je gemaakt. Ik heb ook echt een gat in mijn hand hihi
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen