woensdag 27 mei 2020

Hemelvaart Weekend
Zoals de meeste bedrijven, heb ik de vrijdag na Hemelvaart een verplichte brugdag. Afgelopen jaren werkte ik die dagen gewoon (ik maak deel uit van de afdeling systeem ondersteuning, en ook op dat soort dagen moeten er eigenlijk mensen aanwezig zijn indien er problemen/vragen zijn), maar dit jaar was ik volledig vrij. Vanwege de Corona crisis hadden zowel vriendlief als ik werkelijk 0,0 plannen, en omdat het daarbovenop ook nog eens heerlijk weer was (de eerste paar dagen dan), voelde het bijna als een soort mini vakantie.

Woensdag

Woensdagmiddag stop ik rond half 4 met werken, en het voordeel van thuiswerken is dat ik dan dus ook gelijk weekend heb (in tegenstelling tot eerst minimaal een uur naar huis te moeten rijden, alhoewel dat ook geen straf hoeft te zijn; lekker muziekje op of audioboekje aan en ik vermaak me ook wel). Vriendlief werkt iets langer door dus om mijn weekendvibes er niet teveel in te wrijven, ga ik even op bed liggen (ons "thuiskantoor" is aan de eettafel in de woonkamer). Ik pak een Radler en ga lekker lezen.

's Avonds kijken vriendlief en ik de vier laatste afleveringen van La Casa de Papel van seizoen vier. Heerlijk verslavende serie die echt het beste is als je er zo snel mogelijk doorheen vliegt. Seizoen drie en vier zijn wel weer veel van hetzelfde, en ik weet eigenlijk nog niet wat ik er van vind dat er nóg een seizoen komt, maar ach, die gaan we ook wel weer kijken verwacht ik.

Donderdag

Donderdagochtend word ik rond half 8 wakker en merk ik gelijk dat in slaap vallen er niet meer in gaat zitten. Ik besluit onder een dekentje op de bank te duiken. Ik speel een beetje Animal Crossing: New Horizons (waar ik sinds 9 april helemaal verslaafd aan ben, goeie tijdsbesteding in deze Corona Crisis) en ik lees mijn boek uit; Amazons: The Real Warrior Women of the Ancient World van John Man. We hebben daarnaast nog zelfgemaakte taart over, hoewel dit het laatste stukje was, van de verjaardag van vriendlief vorige week.


De rest van de dag genieten we van het weer. We wandelen Breda in, waar ik Spring van Ali Smith koop (toepasselijk op deze ontzettend warme lente dag) en onderweg naar huis kopen we een ijsje. De rest van de dag spenderen we op het balkon. We hebben werkelijk nog nooit zoveel op het balkon gezeten als de laatste weken, wat natuurlijk zowel door het weer komt als door de hoeveelheid tijd die we ineens thuis door brengen. Ik lees The Iliad in de vorm van een graphic novel (illustraties zijn niet onwijs indrukwekkend, maar toch een leuke manier om dit verhaal te lezen), we spelen een spelletje en vriendlief maakt vegetarische burgers.


's Avonds doen we mee aan een online pubquiz van Upbeatles over Star Wars. Vanzelfsprekend best pittig, maar super leuk. Het duurt ongeveer twee uur (van half 9 tot half 11), dus daar zijn we onze avond zoet mee. Daarna spelen we nog enkele potjes De Slimste Mens.

Vrijdag

Vrijdagochtend start ik rustig op met The Odyssey, ook de graphic novel, en vriendlief en ik zien online dat we nummer 303 zijn geworden in de Star Wars quiz (van de 500 teams, dus eigenlijk ben ik niet heel ontevreden gezien het feit dat vriendlief niet zo heel veel van Star Wars weet en de vragen hier en daar best moeilijk waren!).


Ik zie op social media voorbij komen dat mijn favoriete boekenwinkel in Breda Latté's & Literature het nieuwe boek van Suzanne Collins binnen heeft, een verhaal dat zich ongeveer 65 jaar voor de Huner Games-trilogie afspeelt (tijdens de 10e Hunger Games). Aangezien ik sowieso al in geen weken meer in deze boekenwinkel ben geweest, besluit ik er een wandelingetje naar toe te maken. Ik koop The Ballad of Songbirds and Snakes én Station Eleven, die ik al een tijdje wil lezen en daar gelijk zie liggen. Station Eleven is een boek uit 2014 en was toen behoorlijk populair; een verhaal over een influenza pandemie die de wereld overneemt. Vanzelfsprekend is dit een boek dat nu opnieuw heel populair is, en ook ik ben benieuwd!


Vriendlief en ik gaan 's middags nog naar een tuincentrum om wat planten en plantenbakken voor het balkon te kopen, die vriendlief daarna gelijk op het balkon installeert. Heel blij mee.


We sluiten de dag af met een heerlijke pizza en een nieuwe serie: Chernobyl van HBO. Een mini serie van vijf afleveringen uit 2019 over de ramp in Chernobyl in 1986. We kijken de hele serie op vrijdagavond af. Ontzettend intens en behoorlijk angstaanjagend, maar zo ontzettend sterk; wat een serie. Zeker een aanrader!

Zaterdag

Donderdag was een zomerse dag, vrijdag was het al iets regenachtiger en zaterdag was het nog minder. Amazons, The Iliad graphic novel en The Odyssey graphic novel had ik inmiddels uit, dus ik besloot het echte werk eens op te pakken; The Odyssey van Homerus, vertaald door Emily Wilson. Ik kocht dit boek vorig jaar in november in Donner in Rotterdam, tijdens het jaarlijkse uitje van mijn moeder en ik (waarbij we doen alsof we voor Sinterklaas inkopen naar Rotterdam gaan, maar het eigenlijk draait om het rondstruinen in Donner en de lekkere lunch bij de Griek in de Markthal). Deze vertaling kwam in 2017 uit en schijnt onwijs goed te zijn, én de eerste vertaling van dit klassieke werk van een vrouw.

Om toch even een frisse neus te halen, wandelen vriendlief en ik een rondje door het Ginneken (waar ik natuurlijk geen enkele foto van heb gemaakt). Daarnaast haal ik Chernobyl: History of a Tragedy van Serhii Pokhy uit de kast. Vorig jaar aangeschaft, maar door het kijken van de serie ben ik geneigd deze nu op te pakken.


Vriendlief en ik spelen verder Ticket to Ride (hij wint), kijken John Wick: Chapter 3 en sluiten de dag af met de Zembla aflevering Baudet en het Kremlin, die ons door zowel mijn vader als de vader van mijn vriend is aangeraden. En ik raad 'm ook zeker aan; een heel interessante duik in de (mogelijke) relaties tussen Thierry Baudet en Rusland.

Zondag

Last but not least, zondag. De dag waarop ik bijzonder weinig gedaan heb. Aangezien ik in het Griekse/Romeinse sfeertje zit, ging ik door in The Odyssey en startte ik ook SPQR: A History of Ancient Rome van Mary Beard. Daarnaast keek ik vier afleveringen van Roman Empire (een Netflix documentaire / serie over de Romeinse geschiedenis), uit het seizoen over Julius Caesar. Vriendlief en ik speelden 's middags nog een potje Ticket to Ride (ditmaal gewonnen door yours truly), en 's avonds begonnen we aan The Mandalorian en keken we Suicide Squad.

Een goddelijk lang weekend, dat zeker ook door het lekkere weer en de weinige activiteiten voelde als een mini vakantie.

1 opmerking: