zaterdag 2 mei 2015

Classics ~ A Study In Scarlet

The very first of the Sherlock Holmes mysteries, A Study In Scarlet reveals the early days of Holmes and Watson's friendship, and exactly how the former doctor became involved in a life of crime-solving.

A body is found in a grimy house in south London, its face twisted by fear and horror, with the word "RACHE" scrawled on the wall in blood beside it - yet the corpse itself is completely unscathed. How did this man meet such a strange and terrible end? The answer is darker than anyone could imagine. 


-Boeken Shoplog (incl. foto's van het boek)


A Study In Scarlet is de eerste volledige roman in de Sherlock Holmes-serie van Sir Arthur Conan Doyle. In het verhaal wordt de ontmoeting tussen Sherlock Holmes en Dr. Watson beschreven, die samen waarschijnlijk één van de meest bekende duo's uit de geschiedenis gevormd hebben. Daarnaast bevat het boek ook een daadwerkelijke zaak die Sherlock Holmes onderzoekt, terwijl Dr. Watson als het ware een beetje over zijn schouder meekijkt, en een groot gedeelte met de geschiedenis die voorafging aan de misdaad die de heren onderzoeken. Hiervoor heb ik slechts één ander Sherlock Holmes-verhaal gelezen, namelijk The Hound Of The Baskervilles (nogmaals omdat mijn ouders hier een prachtige hardcover van bezitten, die mijn aandacht toen ik jonger was al trok) maar ik ben momenteel van plan de gehele serie in chronologische volgorde te lezen. 


"There's the scarlet thread of murder running through the colourless skein of life, and our duty is to unravel it, and isolate it, and expose every inch of it."


A Study In Scarlet is een vrij makkelijk boek om te lezen. Daarnaast kruip je zelf als het ware in de huid van een detective door de mysterie; je wilt aanwijzingen vinden en de zaak oplossen. Zeker aangezien het vrij duidelijk is dat Sherlock Holmes al vrij snel veel dingen opvalt en door heeft wat er aan de hand is, maar dat pas op het laatste moment met de lezer deelt. Hierdoor blijft het mysterieus. Sherlock Holmes is sowieso een zeer uniek en gevat karakter, wat het boek een stuk luchtiger maakt. Wanneer de zaak uiteindelijk daadwerkelijk wordt opgelost, legt Holmes uitgebreid uit hoe hij er achter is gekomen wat er is gebeurd. Dit zorgt ervoor dat je niet met vragen blijft zitten, wat ik erg fijn vond. 

"What you do in this world is a matter of no consequence. The question is, what can you make people believe that you have done."

Hoewel ik het eerste deel van het boek onwijs vermakelijk en spannend vond, kon het tweede deel, "The country of saints", mijn aandacht niet trekken en om heel eerlijk te zijn heb ik deze laatste hoofdstukken eerder gescand, dan uitgebreid gelezen. Het tweede deel bestaat uit een geschiedenis van de karakters die betrokken zijn bij de misdaad waardoor je compleet begrijpt waarom het allemaal gebeurd is. Hoewel ik van mening ben dat dit zeker wat toevoegt aan het verhaal, had het achtergrondverhaal voor mij ook in één compact hoofdstuk beschreven kunnen worden. Ik kan me overigens ook niet herinneren dat er een soortgelijk deel in The Hound Of The Baskervilles zat, dus wie weet heeft Doyle het in zijn latere boeken eruit gelaten (ik hoop het). 

"No man burdens his mind with small matters unless he has some very good reason for doing so."

Ik vond A Study In Scarlet een zeer vermakelijk en geestig boek. Het was een goede introductie voor de Sherlock Holmes-serie die ik met plezier ga lezen. Overigens, ik heb dit boek in de English Penguin Library-editie en die vind ik werkelijk prachtig. De gehele Sherlock Holmes-collectie (de volledige romans en de korte verhalen) zijn zover ik weet in deze edities te krijgen. 

Ik gaf dit boek drie sterren op Goodreads  ★★★


6 opmerkingen:

 1. Klinkt wel heel erg interessant! :-)

  xoxo
  www.its-dash.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt er een leuk artikel over geschreven maar ik ben zelf niet zo van het lezen haha

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt als een leuk en interessant boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. (Ja, dit is een andere Eline.) Oefh, misschien toch maar eens kijken naar het boek. Detective boeken vind ik altijd zo leuk, door al die kleine aanwijzingen. (:

  BeantwoordenVerwijderen