maandag 12 januari 2015

Classics ~ The War Of The Worlds

 'Death!' I shouted. 'Death is coming! Death!' In this pioneering, shocking and nightmarish tale, naive suburban Londoners investigate a strange cylinder from space, but are instantly incinerated by an all-destroying heat-ray. Soon, gigantic killing machines that chase and feed on human prey are threatening the whole of humanity. A pioneering work of alien invasion fiction, The War of the World's journalistic style contrasts disturbingly with its horrifying visions of the human race under siege. The Penguin English Library - 100 editions of the best fiction in English, from the eighteenth century and the very first novels to the beginning of the First World War.


The War Of The Worlds is geschreven door H.G. Wells. Het is één van de oudste en bekendste werken over een alien invasie en wordt beschouwd als één van de eerste sciencefictionboeken. The War Of The Worlds is gepubliceerd in 1898.

The War of the Worlds is een verhaal over een invasie van aliens. De bewoners van Mars zijn naar de Aarde gekomen om de mensheid uit te roeien en de planeet voor zichzelf op te eisen. Het verhaal wordt verteld door iemand die de invasie zelf heeft meegemaakt en jouw als lezer vertelt wat er zich heeft afgespeeld. Dit was precies waarom er voor mij totaal geen spanning in het verhaal zat. Soms vroeg ik me af hoe het verder zou gaan, maar ik voelde me nooit angstig, enthousiast of bewogen op wat voor manier dan ook. Het verhaal wordt ontzettend droog verteld. 

"No one would have believed in the last years of the nineteenth century that this world was being watched keenly and closely by intelligences greater than man's and yet as mortal as his own; that as men busied themselves about their various concerns they were scrutinised and studied, perhaps almost as narrowly as a man with a microscope might scrutinise the transient creatures that swarm and multiply in a drop of water."


H.G. Wells vergelijkt de Martianen ("marsmannetjes") meerdere keren met de mensheid. De Martianen komen van een andere planeet (vanzelfsprekend van Mars) om de aarde binnen te vallen en alle levende wezens te elimineren. Dit doen ze omdat ze hier baat bij hebben en... nou ja, omdat ze het kunnen. De samenleving op Mars is een stuk intelligenter en ze zijn veel verder met hun technische ontwikkelingen; ze zien de mensheid als ondergeschikt. Ze nemen de mensheid dan ook geen seconde in acht wanneer ze op aarde landen en beginnen direct met het verwoesten van alles wat door de mensheid en de dieren is opgebouwd. Ik zal niet zeggen dat dit is zoals "wij" handelen, maar het moge duidelijk zijn dat de mensheid zichzelf als superieur ziet en doet wat die wilt, waarbij weinig na wordt gedacht (of in ieder geval rekening gehouden wordt met) de mogelijke gevolgen voor de aarde en de overige dieren. Ik vond het in ieder geval heel interessant om over een soortgelijke situatie te lezen, alleen waarbij de rollen zijn omgedraaid.

"And before we judge them [the Martians] too harshly, we must remember what ruthless and utter destruction our own species has wrought, not only upon animals, such as the vanished bison and the dodo, but upon its own inferior races. The Tasmanians, in spite of their human likeness, were entirely swept out of existence in a war of extermination waged by European immigrants, in the space of fifty years. Are we such apostles of mercy as to complain if the Martians warred in the same spirit?"

Een van de redenen waarom The War Of The Worlds mijn interesse wekte, is dat dit boek besproken is in één van de vakken die ik vorig jaar gevolgd heb op de universiteit. In dat vak werd het hoorspel door Orson Welles besproken, wat gebaseerd is op het gelijknamige boek van H.G. Wells. In 1938 werd dit hoorspel namelijk uitgezonden op de radio met fictionele nieuwsberichten over een buitenaardse invasie. In die tijd was de radio een zeer vertrouwd medium waardoor veel luisteraars die de aankondiging van het hoorspel niet hadden gehoord, daadwerkelijk dachten dat de aarde werd binnengevallen door aliens. Het hoorspel van Orson Welles is daarom ook bekend voor de massa paniek die het heeft veroorzaakt. Leuk weetje, al zeg ik het zelf.

“Be a man!... What good is religion if it collapses under calamity? Think of what earthquakes and floods, wars and volcanoes, have done before to men! Did you think that God had exempted [us]? He is not an insurance agent.”

Ik ben blij dat ik dit boek heb gelezen, al is het alleen al om het van mijn "boeken-die-ik-in-ieder-geval-één-keer-in-mijn-leven-gelezen-moet-hebben"-lijstje af te kunnen strepen. Ik vond het verhaal op geen enkele manier spannend, maar de gedachte erachter was interessant. Ik ben nog steeds vrij nieuwsgierig naar de andere boeken van H.G.Wells, waaronder The Island of Dr. Moreau. 

Ik gaf dit boek drie sterren op Goodreads  ★★★
The War Of The Worlds door H.G. Wells is zowel in het Engels als in het Nederlands verkrijgbaar. 


12 opmerkingen:

 1. Het lijkt me een heel spannend boek! Ik heb nog zoveel boeken staan die ik wil lezen maar ik zet deze zeker op mijn lijstje =)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik lees zulke boeken dus echt nooit. Je artikel heeft me zo benieuwd gemaakt. Wil dit boek nu echt graag lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb deze nog liggen... Al jaren!
  Maar kom er nooit toe er aan te beginnen, lijkt me "zware kost".

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat klinkt als een heel spannend boek, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik twijfel een beetje of het een boek voor mij zou zijn, maar ik zou hem zeker wel eens een kans willen geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het boek is ook verfilmd en is zeker het kijken waard!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja erg gave film inderdaad, maar niet echt gelijk aan het boek ;) X

   Verwijderen
 7. Hmm, interessant! Ik wil het boek ook wel lezen! Ik vond de citaten die je aanhaalde wel erg goed/interessant. Ze maakten in ieder geval dat ik dit boek snel op mijn to-read lijstje heb toegevoegd. Wel jammer dat het door de manier waarop het is geschreven niet meer erg spannend was, maar ik ben nog steeds benieuwd. Leuke review!

  BeantwoordenVerwijderen