zaterdag 22 maart 2014

Sweet Tooth

Serena Frome is de knappe dochter van een anglicaanse bisschop. In haar laatste jaar aan de Universiteit van Cambridge wordt ze door de geheime dienst geworven.

In 1972, Groot-Brittannië zit midden in een economische crisis en wordt geteisterd door terrorisme en industriële malaise, wordt Serena ingezet voor Operatie Suikertand, een geheime missie binnen de literaire wereld. Serena, dwangmatig lezer, wordt verliefd op een veelbelovende jonge schrijver. Kan ze haar leven undercover blijven volhouden? Suikertand is een meesterlijk boek over liefde, list en bedrog en een spel met de werkelijkheid. 


-bol.com


Na de distopische, young-adult serie Divergent was ik wel weer toe aan wat anders. Op de blog van Annemerel las ik deze zomer al over Sweet Tooth, een boek over een jonge MI5-agente geschreven door alom geprezen schrijver Ian McEwan, onder andere van Atonement. Ik was benieuwd, vooral door het enthousiasme van Annemerel. Let's do this.


Het boek is geschreven vanuit het oogpunt van Serena Frome, die in de eerste pagina's verteld dat ze in 1972 op een geheime missie voor de Britse geheime dienst MI5 is gestuurd. Behalve deze spannende mededeling, maakt ze ook gelijk duidelijk dat de missie zeer onsuccesvol was, waardoor ze achttien maanden nadat ze in dienst was genomen ontslagen is, en daarnaast zowel haar vriend als zichzelf ten schande heeft gemaakt. 


Toen ik de eerste regels van het boek las, was ik gelijk een beetje teleurgesteld. Een onsuccesvolle missie waarna Serena zelfs ontslagen is bij MI5? Ik had juist gehoopt op een spannend spionage verhaal (zoals het boek ook wordt aangeprezen) met een soort van happy ending. Dit laatste heeft het boek alsnog, alleen ik wil gelijk benadrukken dat ik het boek niet echt een "spionage-boek" vindt. Hoewel de hoofdpersoon zeker met een missie voor de geheime dienst bezig is als spion, draait het hier niet hoofdzakelijk om. Ik zou het eerder een liefdesverhaal noemen, maar dat klinkt ook weer te zoetsappig voor wat het is. 


De eerste vijftig pagina's had ik moeite met Sweet Tooth. Ik heb het boek in het Engels gelezen en het niveau is wel een stuk hoger dan bij Young Adult boeken als Divergent en The Maze Runner, en bij The Great Gatsby kende ik het verhaal al toen ik het las. Toch viel me gelijk op hoe mooi het geschreven is en hoeveel aandacht er besteed is aan de schrijfwijze. Desondanks zat ik er niet in en moest ik mezelf er echt toe zetten het boek te lezen. Zeker het eerste deel van het boek gebeurt er eigenlijk maar weinig, waardoor er nog geen spanning is of (in mijn geval) nieuwsgierigheid naar het vervolg. Maar na ongeveer honderd pagina's was ik om. Elk moment dat ik even tijd had (bijvoorbeeld dweilpauzes tussen het schaatsen van de Olympische Spelen door) pakte ik Sweet Tooth erbij om verder te lezen.


Serena Frome is een aangename hoofdpersoon met een passie voor lezen en literatuur, wat natuurlijk elke lezer aanspreekt. Ze heeft Wiskunde gestudeerd aan de Universiteit van Cambridge, wat in die tijd uitzonderlijk was voor een vrouw, al heeft Serena er zeker niet van genoten en had ze liever Engelse Literatuur gestudeerd. Ze krijgt een relatie met de veel oudere professor Tony Canning, die haar in de weekenden die ze samen zonder zijn vrouw doorbrengen veel bijleert over literaire hoogtepuntjes en wat er in de wereld gebeurt. Hij stoomt haar klaar voor de toekomst. Die toekomst brengt haar een slechte break-up met Canning, een baan bij MI5 en vervolgens een deelname in de missie Sweet Tooth. Voor deze missie moet ze een schrijver binnenhalen. Al snel valt ze voor deze schrijver en begint ze een dubbelleven, want hij mag natuurlijk niks van haar baan of haar missie weten, aangezien juist hij haar missie is. 


Zoals ik al zei, na ongeveer honderd pagina's zat ik helemaal in dit boek en kon ik het bijna niet meer wegleggen. In enkele dagen was Sweet Tooth uit. De schrijfstijl is fantastisch, het verhaal ontzettend origineel en vermakelijk en het einde had een verrassende maar heerlijke twist. Dit boek heeft een fantastische indruk op me gemaakt en ik ga zeker meer lezen van de alom geprezen schrijver Ian McEwan. Sweet Tooth is echt een aanradertje! 


Overigens is het boek ook in het Nederlands verkrijgbaar onder de naam Suikertand.

7 opmerkingen:

 1. Klinkt spannend! Wat schrijf je een heerlijke uitgebreide review, super fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat spannend! Leuk zo'n review een keer wat anders dan make- up.
  vanilles-x.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt me echt een spannend boek ,ook al ben ik niet zo een lezer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klinkt goed :D lijkt me idd ook een spannend boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. klinkt als een heel spannend en goed boek! liefs x

  BeantwoordenVerwijderen