maandag 10 maart 2014

Allegiant

Wat als je hele wereld een leugen was?
Wat als een enkele keuze alles veranderde?
Wat als liefde en loyaliteit je dingen liet doen die je nooit verwacht had?

Veronica Roth"s Divergent-trilogie begon met Inwijding en Opstand. Het explosieve slot Divergent 3 – Samensmelting onthult de geheimen van de dystopische wereld.Heerlijk als een serie of trilogie al in een geheel in de winkels ligt, als je eraan begint. Dit betekent dat je in één keer door kunt als je wilt en niet hoeft te wachten tot een volgend deel uitkomt. Dit was voor mij het geval bij de Divergent-trilogie van Veronica Roth. Eerder schreef ik al over Divergent en Insurgent, vandaag deel ik mijn mening over het laatste deel Allegiant.

Spoiler: Allegiant is het vervolg op Divergent en Insurgent, als je deze eerste boeken nog niet gelezen hebt (of de film nog wilt zien) raad ik je af deze recensie te lezen. Er worden dingen genoemd die weggeven hoe voorgaande boeken eindigen. Ik heb de boeken in het Engels gelezen, dus het kan zijn dat ik sommige woorden anders vertaal dan in de Nederlandse boeken is gedaan.

In tegenstelling tot veel andere series, krijg je in het begin van de nieuwe boeken bij Divergent geen opfriscursus over wat er vooraf al gebeurd is. De eerste paar bladzijdes gaan direct verder waar het vorige boek is geëindigd, in dit geval in een cel waar Tris en Tobias opgesloten zijn door de factielozen. Wat gelijk opvalt is dat in Allegiant (de Nederlandse vertaling is Samensmelting) er niet enkel meer geschreven wordt vanuit Tris, maar ook vanuit Tobias (Four). Ik vond dit zelf wel fijn, omdat Tobias hierdoor ook veel meer aandacht en uitwerking kreeg en je hem hierdoor beter leerde kennen. Daarnaast zie je hoe anderen Tris zien, in plaats van alleen hoe ze zichzelf ziet. De toevoeging van Tobias' perspectief zorgt daarnaast voor een beetje variatie in de boeken. Het enige nadeel vond ik dat Tobias veel onzekerder overkomt en zijn mysterie een beetje verliest. Sowieso is hij in dit boek veel afhankelijker, maar doordat je zijn onzekere gedachtes er ook nog bijhoort voelt de verandering van sterke, onbereikbare en mysterieuze jongen naar onzekere en afhankelijke jongen veel zwaarder.

Insurgent vond ik tof, maar aanzienlijk minder leuk dan Divergent. Allegiant komt voor mij weer bij het niveau van Divergent (behalve het einde...). Hoewel de verhaallijn een compleet andere twist krijgt en het vaak zelfs vrij onlogisch of vergezocht is, vond ik het boek zeer vermakelijk en óntzettend spannend. De laatste honderd bladzijdes heb ik zelfs hele stukken geskipt of scannend gelezen omdat ik móest weten hoe het verder zou gaan. Ik zal niks over het einde verklappen, behalve dat ik er helemaal niet blij mee was en er gewoon even niet van kon slapen (omdat ik allemaal alternatieve eindes lag te bedenken). Op het moment dat ik het boek uit had, vond ik de hele serie even niet leuk meer: een slechte afsluiting geeft het gevoel dat het allemaal niet leuk was. Nu ben ik er gelukkig weer overheen (klinkt nogal intens voor een boek, maar dat kunnen verhalen waar je goed inzit nou eenmaal met je doen!) en kijk ik op de hele serie weer goed terug. Hoewel ik het einde nu al logischer vind, ben ik er nog steeds niet blij mee. 

Het laatste deel van Allegiant was veel meer een liefdesverhaal dan de andere boeken. Op zich vond ik dat niet storend, de relatie tussen Tris en Tobias is immers een stuk intenser dan in het begin, alleen het had van mij eigenlijk ook niet gehoeven: de focus had er van mij niet zo op hoeven te liggen. Wat ik wel heel leuk vond was dat de relatie tussen Tris en haar broer Caleb wat meer werd uitgewerkt, waardoor hij ook meer te begrijpen was. 

Al met al een leuke en vermakelijke serie. Of het aan mijn verwachtingen heeft voldaan? Ik weet het niet. Divergent blijft voor mij het beste boek van de serie, Insurgent vond ik een stuk minder spannend en Allegiant vond ik wel zeer tof, alleen het verhaal kreeg een beetje een rare twist en het einde was ronduit vreselijk. Daarnaast had ik hoge verwachtingen voor deze boeken (wat ik mezelf echt moet afleren, na The Maze Runner had ik beter moeten weten) en ik denk niet dat die vervuld zijn. Toch zou ik deze serie zo weer lezen en ik raad 'm ook zeker aan, ik ben er echt doorheen gevlogen omdat de boeken zo spannend waren. 


9 opmerkingen:

 1. Ik heb alleen het eerste stukje gelezen om spoilers te vermijden haha. Zelf ben ik dol op lezen. Alleen komt het er op de een of andere manier wat minder van (te druk met mijn studieboeken?). Maar in de zomer verslind ik de boeken meestal, niets fijner dan in het zonnetje een boek te lezen. Ik houd deze reeks in gedachten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat jammer dat je zo teleurgesteld bent in het einde! Toch lijkt het me nog steeds een goede serie om te lezen. Ook the maze runner begin ik interessanter te vinden. Ik denk dat ik zeker deze boeken ga lezen in de zomer vakantie als ik wat meer vrije tijd heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil deze serie zo graag lezen! Fijne blogpost :) Xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het eerste stukje alleen gelezen, want ik wil wel heel graag de hele serie nog gaan lezen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben wel heel benieuwd naar dit boek maar ook wel bang, haha. De eerste drie hoofdstukken heb ik al gelezen maar daarna ben ik weer gestopt, handig hè ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze moet ik nog aan mijn collectie toevoegen :D !!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben erg benieuwd naar dit boek, maar ik lees echt veel te weinig..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb nog nooit van dit boek gehoord, maar ben er wel benieuwd naar :)
  liefs x

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is niet helemaal mijn categorie maar fijn beschreven!

  BeantwoordenVerwijderen