maandag 22 januari 2018

The Last JediThe saga continues… In Lucasfilm’s Star Wars: The Last Jedi gaat de Skywalker-saga verder.

Nieuwe personages uit Star Wars: The Force Awakens sluiten zich aan bij legendarische Star Wars-iconen. In een episch avontuur worden eeuwenoude mysteries over de Force en schokkende openbaringen uit het verleden onthuld… 
-Pathé
-Afbeeldingen IMDb
-Filmfeitjes Empire

Een nieuwe trilogie Star Wars films... Na het succes van de drie originele films -A New Hope, The Empire Strikes Back en Return Of The Jedi- is dit idee er al eerder geweest; originele maker George Lucas kwam met een prequel trilogie (The Phantom Menace, Attack Of The Clones en Revenge Of The Sith) en doopte de drie eerdere films om tot Episode IV, V en VI. De prequel trilogie werd niet door iedereen goed ontvangen, mede omdat Lucas de originele charme zou zijn kwijtgeraakt met nieuwe CGI personages als Jar Jar Binks en het "moderniseren" van oude personages als Yoda met CGI. Ook ik vind de prequel trilogie aanzienlijk zwaarder aanvoelen, de flauwe humor is er flink uitgeslagen, maar toch kan ik ook van deze films genieten. Toch hielden Star Wars-fans twee jaar geleden hun hart vast; wéér een nieuwe Star Wars trilogie, was dat wel een goed idee?

Ik vond Episode VII: The Force Awakens onwijs gaaf. Het voelde ontzettend aan als A New Hope, en oude sterren als Han Solo, Chewbacca, R2D2, Leia en de Millennium Falcon stalen de show, terwijl nieuwe sterren als Rey, Finn en BB-8 nog steeds een plekje in mijn hart kregen. Hoewel sommige mensen zeiden dat de films te "Disney" werden, ben ik het daar 100% niet mee eens; voor mij is de oude trilogie juíst zo succesvol door de flauwe humor, makkelijke grapjes en soms super foute verhaallijn. Máár, nu is er weer een nieuwe film: Episode VIII: The Last Jedi. Vanzelfsprekend heb ik deze eind vorig jaar in de bioscoop gezien, en ik deel vandaag mijn mening.


J.J. Abrams, de regisseur van The Force Awakens, liet ons achter met een open einde; dat the force was strong in Rey, was duidelijk, en dat ze daarom op zoek ging naar the last Jedi Luke Skywalker, zagen we ook nog. Maar daar eindigde het. Nieuwe regisseur Rian Johnson moest een reden vinden wáárom Luke zich al jaren van de strijd had afgezonderd, alleen op een eiland ver weg. En dat is precies waar het voor velen fout is gegaan; Luke Skywalker -dé held uit de originele trilogie- heeft de hoop in de Jedi opgegeven.

Persoonlijk ben ik nooit een Luke Skywalker-fan geweest; ik vond Leia, Han Solo, Darth Vader en zelfs de robots R2-D2 en C-3PO altijd veel interessanter. Voor mij was hier dus niets teleurstellends aan. Ik kan me echter voorstellen dat als je je grote held na al die jaren ineens hoort zeggen dat de Jedi niet meer terug moeten komen, dat dat even pijn doet, en dat je daardoor per definite vindt dat de nieuwe film de serie aan het verpesten is. Ik ben het daar dus niet mee eens. Wat ik echter wél vond, was dat er véél te véél gebeurde. De eerste helft wilden ze zoveel laten zien en zoveel vertellen, dat de essentie van het verhaal aan mij een beetje voorbij ging. De hele verhaallijn met Finn en zijn nieuwe vriendinnetje (wat ik overigens wel een leuk personage vond) vond ik compleet overbodig; het uitstapje naar de andere planeet was mooi, maar voegde niets toe, en het mogelijk epische einde van Finn dat werd doorbroken door het vriendinnetje (god ik zou haar naam even moeten opzoeken) voelde als een gigantische anti-climax. Op een bepaald moment in de bioscoop heb ik oprecht gedacht; "ik heb geen idee waar ze nu naar toe gaan met de verhaallijn, and I'm not sure I like it."


Maar, ook wat positieve punten. De tweede helft van de film vond ik onwaarschijnlijk gaaf. Daarnaast zet het einde van The Last Jedi de verhaallijn en de personages echt goed op voor een gigantisch goede Episode IX. Ook zaten er echt wat epische scènes in; het lightsaber gevecht met Rey en Kylo Ren, het ruimte gevecht tussen de Rebellion en the New Order (dat slowmotion moment zónder een enkel geluid; geniaal) en het einde met Luke en Kylo Ren. Ik zal niet teveel verraden, maar er zat genoeg goeds tussen.

Al met al een toffe film dus, maar aanzienlijk minder sterk dan The Force Awakens. Nogmaals, ik ben niet van mening dat de film "te Disney" is of "te schattig" (echt jongens, kijk die originele trilogie en let daar even op de flauwe humor en romantiek tussen Han Solo en Leia, veel slapper wordt het niet). Maar ik heb wel het idee dat ze de rode lijn hier even kwijt zijn geraakt, omdat ze zóveel wilden laten zien. Maar het blijft natuurlijk gewoon Star Wars, dus een aanradertje is het wel.
3 opmerkingen:

 1. Heb hem niet gezien maar klinkt wel de moeite waard haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog nooit een film van Star Wars gezien haha.. weet ook niet zo goed of het iets voor mij is

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha dan is het waarschijnlijk ook niets voor je. Voor mij is het ook een groot deel nostalgie van toen ik de films vroeger keek met mijn vader, maar kan me voorstellen dat het niet voor iedereen is ;) Xx

   Verwijderen