donderdag 15 december 2016

Nocturnal Animals


Nocturnal Animals verkent de dunne scheidslijnen tussen liefde en wreedheid, en tussen wraak en verlossing. Amy Adams en Jake Gyllenhaal spelen een gescheiden echtpaar dat duistere ontdekkingen doet over elkaar. Amy Adams speelt Susan Morrow, een kunsthandelaar uit Los Angeles die een luxueus maar onbevredigend leven leidt samen met haar man Hutton Morrow (Armie Hammer).

Als Hutton weer eens een weekend weg is op een van zijn vele zakenreisjes, ontvangt Susan een anoniem pakje dat in haar brievenbus is achtergelaten. Het is een boek genaamd 'Nocturnal Animals', geschreven door haar ex-man Edward Sheffield (Jake Gyllenhaal), met wie ze al jaren geen contact meer heeft gehad. Bij het manuscript zit een briefje waarin Edward Susan vraagt het boek te lezen en om vervolgens contact met hem op te nemen als hij weer in de stad is. In haar eentje in bed begint Susan de roman te lezen. Het boek is aan haar opgedragen...

De trailer volgde me over het internet; voor mijn gevoel kon ik geen enkel leuk (maar hoofdzakelijk nutteloos) filmpje op YouTube beginnen zonder geconfronteerd te worden met vijftien seconden Amy Adams met een dramatisch achtergrondmuziekje. Een paar dagen later keek ik De Wereld Draait Door en hoorde ik Barry Atsma en Gijs Scholten van Aschat praten over Nocturnal Animals; enthousiast en weggeblazen door de film gaven ze hun mening. Ik besloot de trailer toch maar eens in z'n geheel te bekijken en stuurde een berichtje naar vriendlief; ik wilde naar Nocturnal Animals, die die donderdag in de bioscoop zou komen. Tja, als DWDD zegt dat het was is, kan ik als hippe jonge twintiger natuurlijk niet achterblijven. 


Nocturnal Animals is de tweede film van mode ontwerper Tom Ford. Na zijn debuutfilm A Single Man, komt hij met Nocturnal Animals; een filmadaptatie van Austin Wright's boek Tony & Susan. De eerste seconden creëren gelijk een ongemakkelijke en verrassende sfeer; naakte vrouwen met aanzienlijk overgewicht vullen in slow motion en dansend het scherm. Susan (Amy Adams) opent een nieuwe tentoonstelling in haar kunstgalerie. Een wereld die weliswaar creatief aanvoelt, maar waarin Susan in werkelijkheid haar creativiteit wegstopt. Misschien heeft ze er ooit van genoten, maar nu niet meer. Haar leven is precies geworden wat ze er nooit van had verwacht maar waar ze lang naar toe heeft gewerkt. Terwijl haar man een weekendje "op zakenreis is", ontvangt Susan een manuscript; een roman geschreven door haar ex-man en opgedragen aan haar. 

Nocturnal Animals bestaat eigenlijk uit twee verhaallijnen; die van Susan die het boek leest en terugdenkt aan haar leven, en het daadwerkelijke verhaal uit het boek dat voorbij flitst terwijl Susan het leest. Ik vond het een intense film, vermoeiend bijna, maar ontzettend goed. Vriendlief en ik hebben de gehele wandeling van de bioscoop naar huis (ongeveer 15 tot 20 minuutjes gok ik) nagepraat over de film; hoe we dachten dat het zat en wat bepaalde dingen betekenden. Je vliegt als het ware door de film heen en er gebeurt zoveel en met zoveel emotionele lading dat het zowel makkelijk als moeilijk voelt om bij te blijven. Intens. Maar een aanrader. Bron foto's: IMDb

4 opmerkingen:

 1. Ik heb deze aflevering van DWDD ook gezien! Lijkt me een bizarre film, maar op zich ooik goed. xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mmm lijkt me een zeer speciale maar zeer goede film!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk zeg! Ik en mijn vriend willen er ook graag naar toe ... Ik ben ook wel een beetje een fan van Amy Adams. Steengoede actrice!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens! Ik zou Arrival met Amy ook graag zien, maar vriendlief is minder enthousiast ;) Xx

   Verwijderen