zaterdag 10 september 2016

Harry Potter and the Cursed Child

Based on an original new story by J.K. Rowling, Jack Thorne and John Tiffany, a new play by Jack Thorne, Harry Potter and the Cursed Child is the eighth story in the Harry Potter series and the first official Harry Potter story to be presented on stage. The play will receive its world premiere in London’s West End on July 30, 2016.

It was always difficult being Harry Potter and it isn’t much easier now that he is an overworked employee of the Ministry of Magic, a husband and father of three school-age children.

While Harry grapples with a past that refuses to stay where it belongs, his youngest son Albus must struggle with the weight of a family legacy he never wanted. As past and present fuse ominously, both father and son learn the uncomfortable truth: sometimes, darkness comes from unexpected places 

-Bron tekst: Goodreads


Eerlijk is eerlijk, toen ik ongeveer een jaar geleden las dat er een nieuwe Harry Potter boek zou uitkomen, slim op de markt gebracht als "het achtste Harry Potter verhaal", was ik niet enthousiast. Voor mij is de Harry Potter-serie perfect geëindigd: met een korte epiloog om onze nieuwsgierigheid te bevredigen, maar waarbij het meeste over bleef voor onze eigen verbeeldingskracht. Daarnaast liet J.K. Rowling vrijwel direct na het laatste boek (of de laatste film?) weten dat ze klaar was met Harry Potter. Fine by me. Maar toen de release datum dichterbij kwam, kon ik mezelf niet inhouden; ik werd toch enthousiast. Ik bestelde het boek op één augustus (een dag na de officiële release datum) en dook erin. 

"Ah really, what does my opinion matter any more? I am paint and memory, Harry, paint and memory." - Dumbledore  

Harry Potter and the Cursed Child is een script voor het toneelstuk: het is geen normale roman, maar het bestaat enkel uit regels met dialoog en enkele stukjes met wat context. Ik was hierop voorbereid: ik verwachtte niet de magie van de originele Harry Potter-serie, enkel omdat de magie voor mij altijd lag in Rowling's schrijfstijl en de gedetailleerde beschrijvingen van de wereld, de personages en de verhaallijnen. Je moet dit daarom ook niet zien als "het achtste boek"; het is iets nieuws met onze geliefde personages. 

Dat gezegd hebbende, ik heb eigenlijk best wel van dit boek genoten. Het was leuk om op een nieuw avontuur te gaan met Harry's zoon, Albus, en zijn vriend Scorpius, de zoon van Draco Malfidus. Het voelde niet als "teruggaan in de Harry Potter wereld", enkel omdat als je een script leest, je alleen een gevoel krijgt van de personages. Ik denk dat het zien van het toneelstuk wel een dergelijk magisch nostalgisch gevoel zal opwekken. Desalniettemin vond ik het tof om weer eens een glimp in de wereld te krijgen.

Snape: "Sometimes costs are made to be borne (..) I didn't just quote Dumbledore, did I?" 
Hermione: "No, I'm pretty sure that's pure Severus Snape."   


Harry Potter and the Cursed Child speelt zich af negentien jaar nadat de originele serie is geëindigd. Je begint in de epiloog uit het laatste boek en gaat vanuit daaruit verder, en volgt daarbij voor het grootste deel, zoals ik al schreef, Harry's zoon Albus. Je vangt een glimp op van de levens van veel van de bekende personages uit de serie en leest (weliswaar kort maar krachtig) hoe het ze nu vergaat. Het voelt bijna een beetje als een moment van closure, dus dat is wat er met ze is gebeurd... 

Dus ja, ik heb ontzettend van dit boek genoten. Harry Potter and the Cursed Child had genoeg mankementen, maar je moet het boek niet hetzelfde bekijken als de originele serie. Dit boek is iets opzichzelfstaand; een kans om weer een klein beetje van de magie te voelen.

Scorpius: "It's time that time-turning became a thing of the past." 
Albus: "You're quite proud of that phrase, aren't you?" 
Scorpius: "Been working on it all day." 

Ik gaf dit boek drie sterren op Goodreads  ★★★
6 opmerkingen:

 1. Mijn exemplaar is nog naar mij onderweg, ik ben er erg benieuwd naar! Ik ben alleen wel bang dat ik het tegen ga vinden vallen, omdat het geen roman is en ik niet weet in hoeverre JK Rowling's stijl nog wel zal hebben, zeker ook vanwege het schrijven van Jack Thorne. Wie weet word ik wel heel enthousiast als ik het eenmaal gelezen heb haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja voor de schrijfstijl moet je t niet doen, en het lijkt ook niets op de andere boeken, maar ik vond het leuk genoeg weer even wat nieuws met onze lievelings personages te krijgen :) Xx

   Verwijderen
 2. Het lijkt mij niet heel fijn lezen, dat het niet als een normaal boek is zegmaar. Ik ben al niet zo'n lezer haha :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het was niet echt iets voor mij ... Ik denk omdat ik dan toch meer om Rowling's schrijfstijl geef. Zonder haar vind ik de karakters wat oppervlakkig. Ik wist ook wel dat ik geen boek kon verwachten, en ik beleef ook plezier aan het lezen van toneelstukken, maar ik vond dit een beetje ... zonde. Ik denk dat de karakters meer tot leven komen (en ook meer Rowling's invloed hebben) op het toneel, dus ik denk dat ik het toneelstuk wel leuk zou vinden. Maar ja, kaartjes zijn schaars :O!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog geen enkele Harry Potter gelezen, oops! En zelfs de films niet gezien...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het lijkt mij echt super leuk om te lezen!!

  Liefs,
  Dascha

  BeantwoordenVerwijderen