zondag 21 december 2014

Classics ~ Dracula

Jonathan Harker brengt een bezoek aan de mysterieuze graaf Dracula in Transsylvanië om de aankoop van een Londens landhuis af te handelen. Na verloop van tijd merkt hij dat de griezelige graaf er vreemde gewoonten op na houdt, zoals het drinken van mensenbloed. Ternauwernood weet hij te ontsnappen. Kort daarna wordt Jonathans verloofde, Mina, thuis in Londen geconfronteerd met de vreemde ziekte van haar vriendin Lucy, die 's nachts slaapwandelt op een kerkhof. De Amsterdamse arts en vampierjager Van Helsing herkent het symptoom meteen. Ze is het slachtoffer van een vampier. Jonathan, Mina en drie vrienden ontdekken al snel dat het wezen graaf Dracula is, die naar Londen blijkt te zijn afgereisd. Maar de graaf weet dat ze hem op het spoor zijn. Hij verleidt Mina en ontvoert haar, helemaal terug naar Transsylvanië. En dan is de jacht pas echt geopend…

Dracula is een onsterfelijk verhaal dat wordt verteld aan de hand van persoonlijke brieven en dagboekfragmenten. Bram Stoker wordt door velen gezien als de vader van alle vampierromans.  
Mijn ouders hebben een prachtige collectie van hardcover-classics uit de jaren tachtig op een boekenplank op zolder staan. Eén van die klassiekers is Dracula door Bram Stoker. Ik kan me herinneren dat dat boek me altijd al gefascineerd heeft. Een tijdje terug besloot ik er eindelijk in te beginnen.

"Quicker and quicker danced the dust. The moonbeams seemed to quiver as they went by me into the mass of gloom beyond. More and more they gathered till they seemed to take dim phantom shapes. And then I started, broad awake and in full possession of my senses, and ran screaming from the place."

Ik vond Dracula echt fantastisch. Ik snap niet waarom ik zo lang gewacht heb met het lezen ervan; ik was werkelijk verslaafd aan het verhaal. Dracula is compleet gevuld met brieven, delen uit dagboeken en enkele krantenartikels. Ik vond de eerste hoofdstukken uit het boek het beste. Deze bestaan uit dagboekdelen en brieven door (en naar) Jonathan Harker. Hij gaat Transylvania binnen en is op weg naar het kasteel van Graaf Dracula. Vervolgens spendeert hij zijn tijd daar met de Graaf en samen met Jonathan kom je erachter dat het allemaal niet helemaal klopt. De Graaf is een beetje... apart. De spanning bouwt steeds verder op en voor mij (ondanks dat ik het hele boek ontzettend goed vond) wordt het niet beter dan dat.

"I am in doubt, and so have done the best thing I know of. I have written to my old friend and master, Professor Van Helsing, of Amsterdam, who knows as much about obscure diseases as any one in the world."

Ik vond de meeste hoofdpersonen leuk. Ze hadden allemaal hun eigen connectie met Dracula. Hoewel ze dit zelf niet gelijk doorhadden, leg je als lezer al vrij snel de link. Ik vond Mina Harker ontzettend goed, ook al vond ik haar in het begin niets. Ze leek nogal onnozel, maar later verandert ze echt in een sterke vrouw die haar eigen keuze's maakt, wat vrij opvallend is voor een boek geschreven in 1897.

"We thought her dying whilst she slept, and sleeping when she died." I stood beside Van Helsing, and said, "Ah well, poor girl, there is peace for her at last. It is the end!" He turned to me, and said with grave solemnity, "Not so, alas! Not so. It is only the beginning!"

Sommige delen waren vrij langzaam om te lezen, waardoor ik echt getwijfeld heb of ik dit boek vier of vijf sterren zou geven (op Goodreads). Het zou kunnen dat ik mijn gedachten nog verander, maar momenteel blijf ik bij mijn vijf sterren. De spanning wordt ontzettend goed opgebouwd in dit boek en ik vond het heel tof hoe mysterieus Graaf Dracula was. Ik beschouw Dracula zeker als één van mijn favoriete klassieke boeken.

Ik gaf dit boek vijf sterren op Goodreads  ★★★

12 opmerkingen:

 1. Het lijkt me echt zo'n spannend boek! Gaaf hoor, vooral het begin stukje van je post trekt echt mijn aandacht!

  http://www.bloglovin.com/blog/13049789

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt als een super leuk boek!
  Liefs Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niet een boek wat ik meteen zou pakken, maar ik ben er nu wel benieuwd naar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind Dracula geweldig! Heb zelf ook een soort dagboek van Dracula, die is zo leuk geschreven! Dit boek lijkt me ook erg tof. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. haha ik moest echt even lachen om die foto aan de zijkant met de suikerspin, t lijkt echt net de baard van de kerstman :P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha die reactie heb ik al wel eens vaker gehad! Ivm kerst is het eigenlijk wel toepasselijk nu haha! X

   Verwijderen
 6. Ik vind Dracula echt één van de beste classics die er is <3 Fijn om te lezen dat jij het ook een erg goed boek vond! :D En dat het misschien niet altijd even makkelijk wegleest ligt ook wel een beetje aan de tijd waarin het geschreven is natuurlijk, dat is denk ik iets waar je in het begin misschien even aan moet wennen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klinkt eigenlijk als een best goed boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Klinkt erg goed, fijne review!

  BeantwoordenVerwijderen