vrijdag 19 mei 2017

Boeken Shoplog Januari, Maart, April

Begin dit jaar besloot ik iets minder geld aan boeken uit te geven... Ondanks mijn nieuwe aanzienlijk riantere "grote mensen"-salaris, ging ik ook op mezelf wonen (lees: op mezelf met mijn vriend, maar na bijna zeven jaar samen voelt dat angstaanjagend genoeg ook een beetje als op mezelf...), dus ik dacht dat ik het geld ook wel aan andere "nuttigere" dingen kon besteden. Toen kocht ik echter een vrij grote boekenkast, waardoor ik nu dagelijks naar één lege plank kijk waarvoor ik nog geen boeken heb. En precies die lege plank klinkt bij elk boek dat ik zie als een goed excuus om het boek ook daadwerkelijk mee te nemen.






In aanloop naar de nieuwe Disney verfilming van Beauty and the Beast, kocht ik dit pareltje; het originele verhaal, vertaald vanuit het Frans, van Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Een prachtige editie van HarperCollins, geïllustreerd door MinaLima (die tevens veel voor de Harry Potter films ontworpen hebben). Ik ben benieuwd of de verfilming enigszins overeen komt met het verhaal...


Ik heb twee Penguin Modern Classics aangeschaft. Let Me Tell You van Shirley Jackson kocht ik bij één van mijn favoriete boekenwinkels, Grand Theatre in Breda, en dit boek bestaat uit donkere en humoristische korte verhalen, essays, brieven, colleges en tekeningen. Ik ben benieuwd. Ook kocht ik The Trial van Franz Kafka; dit boek had ik met kerst aan één van mijn schoonbroers cadeau gedaan en toen besloot ik dat ik het bekende "Kafkaëske" boek zelf ook eigenlijk wel graag wilde lezen. Inmiddels heb ik het beklemmende verhaal gelezen en kan ik vol blijdschap zeggen dat ik eindelijk begrijp wat kafkaësk is. Mijn leven is er stukken beter op geworden, dat begrijp je.


Januari was blijkbaar de maand van het feminisme voor mij. Geen idee hoe het zo gelopen is, maar ik kocht één fictie en vier non-fictie boeken gerelateerd aan of over het feminisme...


Everyday Sexism van Laura Bates heb ik inmiddels gelezen. Ik vond het een erg interessant, maar vooral erg herkenbaar boek, over seksisme in het dagelijks leven (met betrekking tot zowel mannen als vrouwen). Misschien niet zo wereldschokkend als ik had verwacht, maar desalniettemin erg interessant.


Ook kocht ik drie boekjes uit de Penguin Great Ideas collectie: de collectie bestaat grotendeels uit non-fictie boeken, die "world-changing, influential and inspirational" zouden zijn. Ik kocht Silly Novels By Lady Novelists van George Eliot (een vrouw die in 1871 de klassieker "Middlemarch" publiceerde onder een mannelijke naam om maar te zorgen dat haar werk serieus werd genomen), A Vindication Of The Rights Of Women van Mary Wollstonecraft (de ideeën in dit boek inspireerde Wollstonecraft's dochter Mary Shelley deels tot haar boek Frankenstein) en The City Of Ladies van Christine de Pizan (geschreven in 1405 en een allegorie waarin ze het opneemt voor de vrouw).


Tot slot in dit feministische hoekje, de Little Black Classic The Suffragettes. Een kort boekje vol met toespraken, posters, krantenartikelen en pamfletten uit de hoogtij van de Suffragettes: de vrouwen (en enkele mannen) die begin 1900 streden voor vrouwenrechten en vooral vrouwenkiesrecht.



Mijn volgende overlappende thema is poëzie; ik kocht in januari drie poëzie boeken. In Amsterdam kocht ik Let Them Eat Chaos van Kate Tempest en The Princess Saves Herself In This One (fantastische titel) van Amanda Lovelace. Beide heb ik inmiddels al gelezen, en vooral Let Them Eat Chaos kan ik aanraden; een krachtig, lang gedicht over vervreemding, individualisme en de effecten ervan op de wereld en het klimaat.



Van Nederlandse bodem kocht ik Gedichten Van De Broer van Roos van Tim Hofman. Ik had al een beetje kunnen genieten van de humoristische en relevante dichtkunst van Tim via de radio; op maandagochtend hoorde ik hem soms voorbij komen op 3FM, en dat vond ik altijd al vrij tof. Ook deze bundel heb ik inmiddels uit en ik vond het een erg goede verzameling. Makkelijke, relevante en toegankelijke poëzie, die soms precies de juist snaar raakt.


Oké, blijkbaar heb ik nog een thema; Rusland.


The Romanovs van Simon Sebag Montefiore, een non-fictie boek dat je meeneemt door de lange geschiedenis van de voorheen over Rusland heersende Romanov familie, kwam al halverwege 2016 uit (en trok gelijk mijn aandacht) maar was er lange tijd alleen in een dure hardcover variant. Onlangs kwam deze prachtige, simpele en aanzienlijk goedkopere paperback uit en deze staat nu op mijn plank te shinen. Ik heb de eerste vijftig pagina's al gelezen en het lijkt me een ontzettend interessante blik in de geschiedenis van deze keizerlijke familie, maar dan op een leuke manier geschreven.


Ook kocht ik een ware klassieker uit de Russische literatuur: Anna Karenina van Leo Tolstoy. Vintage Classics heeft een prachtige serie uitgebracht van Russische klassiekers in de vorm van fijne en mooie (en goedkope) paperbacks. Ik heb er nog niets van gelezen maar een serie als dit zet me er echt tot aan dit soort boeken op te pakken. Ook dit pareltje kocht ik in Grand Theatre Boekhandel in Breda.


Paper Girls Vol I van Brian K. Vaughn (tevens bekend van de graphic novel serie Saga) is een graphic novel die mee heel erg deed denken aan Stranger Things. Ik las 'm al tijdens Pasen en ga zeker door met de serie.



Toen vriendlief en ik naar Beauty and the Beast gingen, wilde ik ook graag nog even langs een onwijs leuk boekenwinkeltje in Breda: Latté's and Literature. Ik verwende mezelf met dit prachtige boek van Neil Gaiman, met twee van zijn bekendste verhalen: American Gods en Anansi Boys. Onlangs las ik voor het eerst wat van Neil Gaiman, namelijk Norse Mythology, en ik was gelijk benieuwd naar meer. Binnenkort ga ik mezelf onderdompelen in deze moderne klassiekers.


Empire of Storms van Sarah J. Maas is het vijfde boek in de Throne of Glass serie en was net zo verslavend als de voorgaande. Een young adult fantasy serie met een kick-ass leading lady. Ik wacht in spanning tot het zesde boek uitkomt.


Last but not least (god wat veel deze keer... ik wilde bijna typen "maar het is van vier maanden hè!" toen ik me realiseerde dat het alsnog waarschijnlijk meer is dan velen überhaupt in hun kast hebben staan...), deze boekenserie die ik van mijn ouders heb gekregen. Deze serie klassiekers stond jaren bij mijn ouders thuis op zolder (toen ik jonger was heb ik onder andere De Hond van de Baskervilles, een Sherlock Holmes verhaal, en Dracula hiervan gelezen) en gezien mijn liefde voor deze prachtige boeken, mocht ik de serie een plaatsje in mijn prachtige boekenkast geven nu ik uit huis ben. Ze passen fantastisch en ik ben er onwijs blij mee. Niet alleen omdat het prachtige boeken zijn én bekende en geliefde klassiekers, maar omdat ze nostalgische gevoelens opwekken en ik het idee dat mijn moeder deze boeken vroeger al gelezen heeft, erg fijn vind. Love it. 

4 opmerkingen:

  1. Wat veel boeken dit keer! Lief ook dat je ouders je de boekenserie hebben gegeven! Mooie editie heb je ook van American Gods & Anansi Boys. American Gods heb ik zelf ook en die vond ik wel heel leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een heerlijke boeken zeg! Ik vind het leuk dat je zo'n gevarieerde smaak hebt! Dat heb ik ook. Ik zou ook Kafka kunnen lezen om daarna aan een chicklit van Lynn Messina te beginnen. Loveit! Mooie foto's!

    BeantwoordenVerwijderen