vrijdag 12 juni 2015

The Final Empire

In a world where ash falls from the sky, and mist dominates the night, an evil cloaks the land and stifles all life. The future of the empire rests on the shoulders of a troublemaker and his young apprentice. Together, can they fill the world with colour once more?
In Brandon Sanderson's intriguing tale of love, loss, despair and hope, a new kind of magic enters the stage - Allomancy, a magic of the metals.  

-Boeken Shoplog (incl. foto's van het boek)

Dit boek trok mijn aandacht vanwege de prachtige cover en ik ben onwijs blij dat dat is gebeurd (dus thank god dat het boek een paar jaar terug opnieuw is uitgegeven (met deze cover), anders zou ik er waarschijnlijk nooit in zijn begonnen). Dit boek was onbeschrijfelijk goed. Op bepaalde momenten kon ik letterlijk niet stoppen met lezen, ook al moest ik de dag erna om half zeven uit bed (wat een fantastische ochtend was dat...). The Final Empire is het eerste deel in de Mistborn-trilogie.


“Our belief is often strongest when it should be weakest. That is the nature of hope."


The Final Empire vindt plaats in een wereld waar iedereen leeft volgens de regels van de Lord Ruler: een man met intense krachten waarmee hij de wereld van de duisternis heeft gered duizenden jaren geleden. De Dark Lord wordt zelfs gezien als een God door sommigen, aangezien niemand echt weet wat hij is, hoeveel macht hij heeft en of hij überhaupt sterfelijk is. De Nobility (mensen van "adel") leven een behoorlijk goed leven onder zijn regime, hoewel ze nog steeds onder druk staan en zich aan bepaalde regels moeten houden, maar de Skaa leven als slaven terwijl ze continu onderdrukt worden door de Dark Lord en de Nobility. Hoewel dit ontzettend onrechtvaardig lijkt, gaan de meeste mensen er gewoon in mee. Dit is hoe het al jaren gaat, dus dit is hoe het waarschijnlijk nu hoort te zijn. Behalve een klein groepje krachtige rebellen, geleid door een man genaamd Kelsier...

“Belief isn't simply a thing for fair times and bright days...What is belief - what is faith - if you don't continue in it after failure?...Anyone can believe in someone, or something that always succeeds...But failure...ah, now, that is hard to believe in, certainly and truly. Difficult enough to have value. Sometimes we just have to wait long enough...then we find out why exactly it was that we kept believing...There's always another secret.”

Toen ik de proloog las, wist ik gelijk dat dit boek ontzettend gaaf ging worden. Ik vond Kelsier fantastisch en de weg die het verhaal in sloeg vond ik nog fantastischer. Brandon Sanderson heeft een intense wereld gecreëerd waar je je al snel in thuis voelt. Een wereld met magische krachten in de vorm van Allomancy. Aangezien één van de hoofdpersonen Vin net zoals de lezer geheel nieuw is in de wereld van deze krachten, vind je samen met haar uit wat Allomancy precies inhoudt. Ik vond dit boek fantastisch, maar vooral de tweede helft had me compleet in zijn greep. Ik kon niet meer niet aan het boek denken als ik het niet las en elk vrije moment dat ik had, moest ik het The Final Empire gewoon weer openslaan.

“The right belief is like a good cloak, I think. If it fits you well, it keeps you warm and safe. The wrong fit however, can suffocate.”

Aan de ene kant kan ik niet wachten om in het volgende boek in de trilogie te beginnen, The Well Of Ascension, maar aan de andere kant wil ik het bewaren. Ik wil niet gelijk door de boeken heen vliegen (dat streven had ik ooit ook bij Het Lied Van IJs en Vuur-serie van George R.R. Martin, maar inmiddels drie boeken verder kan ik niet meer stoppen...), dus ik wacht even voordat ik mezelf weer in deze wereld dompel. De keuze's waar je mee worstelt terwijl je een onwijs gave fantasy-serie leest... Het leven is zwaar. ~The Well Of Ascension staat inmiddels op mijn plank op me te wachten...

Ik gaf dit boek vijf sterren op Goodreads  ★★★★4 opmerkingen:

 1. Wat een mooie uitstraling heeft het boek en wat ben je er heerlijk positief over!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klikt echt geweldig! Ik hou enorm van lezen en ik denk dat ik deze maar eens even ga bestellen
  X Annabel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat is dat toch een fantastisch gevoel, zo'n boek (en beter nog: een serie!) ontdekken waar je he-le-maal blij van wordt. Zo'n boeken crush ... De boeken van Sanderson zijn mij pas ook al aangeraden, dus ik zit nu ook al het internet af te struinen wáár ik in 's hemelsnaam moet beginnen, want hij heeft véél geschreven! Maar dit klinkt goed ...

  BeantwoordenVerwijderen