woensdag 10 september 2014

De Sims 4 - Mijn Eerste Indruk

Het eerste Sims-spel kwam in 2000 uit. Inmiddels zijn we veertien jaar, drie Sims generaties en behoorlijk wat uitbreidingspakketten verder en afgelopen donderdag (4 september) kwam De Sims 4 in Nederland uit. Als echte die hard had ik het spel al gereserveerd op bol.com en op 4 september lag dit nieuwe pareltje dus op mijn mat. Vandaag deel ik mijn eerste ervaringen met en indruk van De Sims 4.


Hoewel ik donderdag eigenlijk nog een beetje moest studeren, heb ik dat opgeschoven naar vrijdag (hoe kon ik ook verwachten iets anders te doen dan De Sims 4 te spelen op het moment dat ik het spel in mijn bezit had). Ik ben een familie begonnen met één vrouw, Chrissie, en ik besloot geen geld-cheats te gebruiken. Ik vind het juist altijd het leukste om mijn "vermogen" zelf op te bouwen.

Bruiloft in het Park
De Sims 4 bestaat nu nog uit twee buurten of steden, waar je Sims vrij tussen kunnen reizen. In tegenstelling tot De Sims 3 hoeven ze dus niet al hun vrienden en familie achter zich te laten als ze naar een andere buurt willen verhuizen en kunnen ze tevens ook gewoon naar die buurt reizen om er een bezoekje aan te brengen. Het is alleen geen open wereld meer. Elke keer als je met je Sim naar een andere kavel wil, komt er een laadscherm in beeld en moet je spel de kavel laden. Dit vind ik het grootste nadeel. Tot nu toe valt de laadtijd nog wel mee, maar ik weet zeker dat dit veel langer gaat duren op het moment dat je meer uitbreidingspakketten aan je spel toevoegt (zoals bij De Sims 2 het geval was). Bovendien vond ik het grote pluspunt aan De Sims 3 juist (ten opzichte van de voorgaande generaties) dat je continu kon doorspelen en weinig laadtijd had. Het opslaan van het spel duurde wel een stuk langer en ook als je op vakantie wilde, moest je een behoorlijke tijd wachten, maar dat was alles. Doordat je nu continu moet laden om naar een andere kavel te gaan, weet ik gewoon dat ik minder gebruik van de wereld ga maken en me vooral zal beperken tot mijn eigen huis.

Ook reist je Sim niet meer naar zijn of haar werk toe, om dan in een gebouw te verdwijnen. Ze lopen gewoon de straat op en verdwijnen dan (tevens zoals in De Sims 2) voor de tijd dat ze aan het werk zijn. Je kunt echter wel hun "werkstijl" beïnvloeden, door aan te passen of ze kei hard aan het werk zijn, of juist gezellig doen met collega's etc. Toch vond ik het werken in De Sims 3 beter geregeld; het voelde net wat realistischer aan. Bovendien zijn er nu ook geen auto's meer nodig om naar het werk te reizen en die auto's vond ik nou net zo leuk.

Zwanger
Maar De Sims 4 heeft ook veel pluspunten. Ik vind de omgeving in de buurten werkelijk prachtig. Hoewel je maar in één kavel per keer kan zijn en niet meer naar alles wat je ziet in de verte toe kan gaan, is de omgeving ontzettend mooi vormgegeven. Ook de kleuren zijn volgens mij een stuk feller.

Maar de grootste verbeteringen zijn voor mij de create-a-sim en bouw-modus. Het is véél makkelijker om je Sims nu precies zo te maken zoals jij ze wil. Daarnaast vind ik de gegeven kapsels, make-up en kleding vrijwel allemaal ontzettend tof (waar ik bij de andere spellen juist enkele kapsels en kledingstukken continu gebruikte, wissel ik nu heel veel af). Hoewel je geen vaste patronen en kleuren voor alle meubelstukken en kleding meer hebt, zijn de meeste dingen wel in verschillende kleuren/patronen beschikbaar. Bovenstaande blauwe jurk is bijvoorbeeld ook beschikbaar in andere kleuren en met een patroon in verschillende kleuren. Met het bouwen heb ik nog niet heel veel geëxperimenteerd, maar wie weet plaats ik daar nog een aparte blogpost over.


De kleuterfase is er in De Sims 4 ook uit. Ik ben hier persoonlijk wel blij mee, omdat ik dat eigenlijk toch maar een zinloze levensfase vond; het duurde lang en de kleuter kon bijna niets. De babyfase is overigens ook een stuk korter. Eigenlijk kan je je baby gelijk ouder laten worden als je wilt. Kinderen hebben een specifieke "kinderwens" die je kan veranderen als ze tiener worden. Daarnaast bouwen ze ook andere vaardigheden op.

De Sims zijn in dit spel ook niet meer beperkt tot één activiteit. Zo kunnen ze op de bank tv kijken, terwijl ze een groepsgesprek hebben en als ze honger hebben kunnen ze er ook nog een bordje eten bij pakken met een glas melk. Allemaal vanaf de bank. Of als iemand een spel aan het spelen is op de computer, kan diegene ook praten met een andere Sim die op dat moment tv kijkt. Erg tof! Dit maakt het veel makkelijker om relaties op te bouwen.


Ik weet zeker dat ik ontzettend veel vergeet, maar dit is in ieder geval mijn eerste indruk van De Sims 4. Het maken van een Sim en het bouwen en inrichten van een huis vind ik ontzettend makkelijk en heel tof om te doen. Ik vind het jammer dat er geen open wereld meer is en dat je elke keer dat je naar een andere kavel gaat moet laden, zeker met het oog op de toekomst en de uitbreidingspakketten. De vormgeving en kleuren in De Sims 4 zijn prachtig en het feit dat je Sims niet meer beperkt zijn tot het uitvoeren van één activiteit per keer, maakt het allemaal net wat echter.

Hebben jullie De Sims 4 al gespeeld? Zo ja, wat vinden jullie ervan?

24 opmerkingen:

 1. Ik heb de sims 2 alleen nog , heb daar alle uitbreidingen van...
  Als ik de sims 3 of 4 zou kopen speel ik de sims 2 niet meer en dat vind ik zonde;) Maar lijkt me wel erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb het al jaren niet meer gespeeld, maar lijkt een leuke versie!

  Sarah x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb de Sims 4 ook! Ik denk dat een open-wereld er nog wel aan zit te komen, idd erg jammer van dat laden enz. De basisgame is tenslotte pas uit. Ik vind hem ook echt super.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vond vooral het huizen ontwerpen en inrichten altijd leuk aan de Sims, dus als die feature in orde is dan ben ik verkocht!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb alleen nog de sims 3 die ik nu speel, over een tijdje koop ik de sims 4!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou het wel eens willen proberen, heb wel al gehoord dat de zwembaden zijn verdwenen en dat vind ik wel jammer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja de zwembaden zijn er (voorlopig) uit. Vind ik ook ontzettend jammer! X

   Verwijderen
 7. Ah ik wil hem ook zo graag! XO
  p.s. doe jij al mee met mijn give-away?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou graag willen overstappen naar 4 maar ik vind het zonde om nu alles van 3 'weg te gooien', ik blijf nog even bij Sims 3 en wie weet in de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat snap ik wel. Misschien dat ik De Sims 3 er in de toekomst nog wel eens bij pak, maar wrs niet veel. X

   Verwijderen
 9. Sims, zo leuk om te spelen! Ik ben wel benieuwd naar deze nieuwe versie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat laden lijkt me nog niet eens zo heel vervelend. Ik Sims meestal puur om de gebouwen te bouwen, haha. Lijkt me wel een goede nakomeling van de Sims 3!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik wil dit spel nu zo graag kopen haha. liefs x

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wat leuk ik heb deze game nu ook en het is inderdaad weer een kleine verslaving, het creeëren en verbouwen gaat easy, meerdere dingen tegelijk doen gaat ook super maar toch vind ik het wel een nadeel dat er heeeel weinig meubels zijn en dat er in de meubels geen diepte zit. Wit is bij mij geen wit maar gebroken wit en het reizen vind ik een klein beetje waardeloos.. maar misschien komen er bij de uitbreidingen weer andere dingen dus ik laat mezelf wel verrassen! liefs x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja de meubels enzo zijn inderdaad nog super beperkt en dat van dat witte was me ook al opgevallen! Maar ik gok en hoop dat de eerstvolgende uitbreiding behoorlijk wat toevoegt. Jammer alleen dat dat weer zo lang wachten is. X

   Verwijderen
 13. Ik speelde vroeger de Sims 1 maar verder ben ik nooit gegaan. Ondertussen heb ik geen tijd meer om computerspelletjes te spelen, maar als ik dit lees heb ik er terug zoveel zin in! Leuke en uitgebreide review!

  X Sara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat altijd een rare opmerking, "geen tijd om...". Houdt dat in dat je geen vrije tijd hebt? Anders deel je je tijd gewoon anders in dan ik, en maak je dus geen tijd voor computerspelletjes ;) Dank je! x

   Verwijderen
 14. De laadschermen zij inderdaad jammer! Maar alsnog zou ik graag de sims4 willen aanschaffen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. OHH I love sims, I bet than sims 4 will be amazing as the others!!

  http://fashionwalkinbrussels.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben een grote sims fan, maar van de sims 4 ben ik nog niet overtuigd. Je kunt er veels te weinig mee om echt leuk te kunnen spelen

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ah ik heb al zo ontzettend lang geen Sims meer gespeeld, ik wil het echt weer een keertje spelen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb vroeger (toen de eerste versie uitkwam) zo veel De Sims gespeeld, al die jeugdherinneringen!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ga er echt nog wel een tijdje mee wachten denk ik. Ik vind de laadtijd met de kavels echt de grootste nadeel en ook een turn-off! Ook zijn er veel basale dingen uit, die je wel gewoon in de Sims3 basisspel had.. dus dat vind ik een beetje vreemd. Wat ik wel goed vind is dat je zoveel meer kunt met het creëren van de sims, alhoewel ze er erg geanimeerd uit zien. Ik had de demo van "creer een sim" gedownload want ik was nieuwsgierig xD

  BeantwoordenVerwijderen