zondag 15 januari 2017

Mijn Jaar In Boeken; 66 - 70

2016 is alweer lang en breed voorbij (we zitten inmiddels alweer twee weken in het nieuwe jaar), maar ik heb mijn zaakjes weer eens niet op orde; vandaag nog vijf boeken die ik in 2016 heb gelezen, waarvan één mijn absolute favoriet van het jaar. Gelukkig hoef ik nog niet te haasten aangezien ik dit 2017 begonnen ben met twee boeken van meer dan 1000 pagina's... nee, die heb ik voorlopig nog niet uit. It seemed like a good idea at the time... 

O, en er komen nog twee boeken uit 2016 aan. Oeps.






Ik was niet direct enthousiast voor Fantastic Beasts and Where To Find Them, maar toen ik de film in de bioscoop zag, was ik om; een onwijs toffe film. Ik was zelfs zo enthousiast geworden, dat toen ik in de Harry Potter pop-up winkel liep op het Centraal Station in Utrecht, ik naar buiten liep met het screenplay boek (die er ook werkelijk prachtig uitziet). Ik heb dus de film gezien (waar ik vooraf niet eens enthousiast voor was), en heb toen het screenplay boek gekocht waar exact hetzelfde in staat alleen zónder de visuals die erbij horen. En ik heb het screenplay zelfs al gelezen. Ik ben zo hypocriet.

De film vond ik fantastisch; goede sfeer, leuke referenties naar de Harry Potter boeken terwijl er tegelijkertijd een gehele eigen vibe was, en fantastische personages. Het Fantastic Beasts and Where To Find Them screenplay boek geschreven door J.K. Rowling is ook tof (sowieso zien de kaft, de illustraties en de details er al onwijs mooi uit) maar vanzelfsprekend bij lange na niet zo goed als het eindproduct. 



De Amulet-serie van Kazu Kibuishi is momenteel één van mijn favoriete graphic novel-serie's; avontuurlijk, origineel en prachtige illustraties. Ik wilde graag meer van hem lezen en besloot deze door hem samengestelde graphic novel collectie (met individuele verhalen van verschillende schrijvers en illustrators) een kans te geven. En eerlijk is eerlijk, ik vloog door Explorer: The Mystery Boxes heen. Een leuke manier om in aanraking te komen met nieuwe illustrators en schrijvers. Mijn favoriete verhalen waren The Keeper's Treasure van Jason Caffoe (ik ben benieuwd of hij nog meer graphic novels op zijn naam heeft staan), Under Te Floorboards van Emily Carroll en The Butter Thief van Rad Sechrist. 



De verfilming met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio had ik al twee keer gezien, en beide keren liet de film een diepe indruk op me achter. Toen ik het boek vervolgens kocht in Grand Theatre in Breda, liet de winkelmedewerkster me weten dat ik een goede keus had gemaakt; volgens haar was het echt een boek om elke vijf jaar te lezen, omdat je er telkens met een nieuwe mindset en met nieuwe ervaringen in zou duiken.

Eigenlijk gebeurt er niet heel veel in Revolutionary Road van Richard Yates. Het is een verhaal over een stel dat alles lijkt te hebben; het ultieme "gelukkige" en ideale koppel. Maar de werkelijkheid ziet er anders uit. Zowel Frank en April zijn ongelukkig met hun leven; samen zijn ze op een pad terecht gekomen die ze nooit hadden willen bewandelen; vroeger lachten ze mensen met dergelijke levens zelfs uit. April besluit het roer om te gooien met een revolutionair plan en wilt eindelijk eens uit die comfortzone treden waar ze zich al jaren in bevinden. Hoewel Frank altijd dacht dat hij dat ook wilde, komt hij er naarmate het plan dichterbij komt achter dat hij zich eigenlijk vrij comfortabel voelt nu. April vond ik zowel interessant als irritant, wat vrij verwarrend (maar daardoor ook intrigerend) was, en Frank vond ik ronduit arrogant, laf en ongelukkig. Een verslavend verhaal; depressief maar toch mooi. De schrijfstijl was fantastisch en Revolutionary Road is één van mijn favoriete boeken van dit jaar, al dan niet altijd. ~


'Big man you got here, April," he said, winking at her as he fitted the workman's cap on his head. "Big family man, solid citizen. I feel sorry for you. Still, maybe you deserve each other. Matter of fact, the way you look right now, I'm beginning to feel sorry for him, too. I mean come to think of it, you must give him a pretty bad time, if making babies is the only way he can prove he's got a pair of balls.' 


Voor Zondag Met Lubach blijf ik thuis en de Recensiekoning was één van de weinige websites die ik met passie bezocht: tijd om een roman van Lubach te lezen dus.

Magnus las ik in een weekend uit. Fijne schrijfstijl (met hier en daar opmerkelijke beschrijvingen met betrekking tot het gedrag van groepen mensen, waarin je jezelf helaas soms ook herkent), en het verhaal vond ik origineel en meeslepend. Een toneelschrijver die de regie over zijn eigen leven totaal niet in handen heeft maar toch probeert weer op de voorgrond te komen. Merlijn zou in zijn eigen stukken waarschijnlijk een figurant zijn. Fijn boek en ik ga zeker meer van Lubach lezen! ~

"Mooie luchten en landschappen kennen voornamelijk waarde als je ze aan anderen kan laten zien, anderen die daarom zullen denken: als hij dit mooi vindt, moet er ook iets van die schoonheid in hemzelf zitten, anders had hij het niet herkend."


Kindred Spirits van Rainbow Rowell is een kort verhaal geschreven ter ere van de World Book Day in 2015. Het voelt een beetje belachelijk een verhaal van slechts 50 pagina's vijf sterren te geven, maar ik vond Kindred Spirits fantastisch.

Elena is haar hele leven al een Star Wars-fan. Wanneer ze erachter komt dat er een nieuwe film uitkomt -een écht vervolg met Han, Luke en Leia- wordt ze (zeer terecht) helemaal gek. Ze wilt The Force Awakens dan ook optimaal ervaren en besluit in de rij te wachten voor de bioscoop vier dagen voor de daadwerkelijke premiere; ook al hoeft dat tegenwoordig helemaal niet meer, aangezien je je tickets online kan bestellen. Ze wilt haar liefde met mede Star Wars fans delen. De hele ervaring verloopt natuurlijk compleet anders dan verwacht.

'None of my friends likes Star Wars.”
“Everybody likes Star Wars,” he said. “Everybody likes everything these days. The whole world is a nerd.'   

Ik zou mezelf wel een serieuze Star Wars fan noemen; ik heb een R2-D2 jurkje die ik al twee keer in het openbaar heb gedragen (tijdens carnaval), ik bezit drie Star Wars-gerelateerde knuffels (Chewbacca, Yoda en R2-D2), ik heb een Star Wars dekbedovertrek (ik geef eerlijk toe dat ik daarmee misschien te ver ben gegaan...), ik heb verschillende Star Wars comics gelezen en de "Shakespeare's Star Wars" quirk books én ik ben voor zowel The Force Awakens als Rogue One in mijn "May The Force Be With You"-trui op de openingsavonden naar de bioscoop gegaan. Dus dit korte verhaal was precies wat voor mij. Ik vond de referenties dan ook fantastisch. Hoe kort dit boekje ook was; het was één van mijn favoriete verhalen uit 2016. ~


'By Tuesday evening, deep malaise had set in. Luke-staring-into-both-suns-of-Tatooine malaise.'

'Errrggh,” Troy said, kicking his feet out. “Cupcake coma.”
“How many did you eat?” Gabe asked.
“Four,” Troy said. “I took down the Jedi Council. Time for a little midday siesta—the Force asleepens.' 


3 opmerkingen:

  1. Revolutionary Road klinkt als een bijzonder boek! De film heb ik een aantal jaar terug wel gezien en vond ik ook heel mooi, maar het boek heb ik nog niet gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vooral Revolutionary Road lijkt me een zeer goed en bijzonder boek! Ga ik op mijn lijstje toevoegen van boeken dat ik nog moet lezen! :)

    BeantwoordenVerwijderen