zondag 10 november 2013

The Bling Ring

Marc is een door mode geobsedeerde 16-jarige jongen die naar een nieuwe middelbare school gaat. Hij valt al snel voor het Koreaans-Amerikaanse meisje Rebecca. Samen met een stel vrienden beginnen ze websites van beroemdheden af te speuren naar de verblijfplaatsen van hun favoriete idolen. Wanneer ze niet thuis zijn, breken ze in en stelen ze kleding, geld, naaktfoto's en zelfs een pistool. Met het geld financieren ze hun wilde levensstijl, inclusief het nodige drugsgebruik. Ze staan er echter niet bij stil dat ze wel eens gepakt zouden kunnen worden...
-bol.com

Sofia Coppola heeft haar film gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het boek hierover is hier te vinden.  

Sofia Coppola (dochter van Francis Ford Coppola, oa regisseur van The Godfather-trilogie) is een Amerikaanse film regisseuse met naar mijn mening veel leuke, bijzondere films op haar naam staan. Onder andere Marie Antoinette, Lost in Translation en The Virgin Suicides horen bij haar eerdere werk. Ze maakt gebruik van aparte verhalen, soms waargebeurd soms gebaseerd op een boek, en gebruikt in haar films weinig dialogen maar zeer veel muziek. Toen ik de trailer van haar nieuwe film die dit jaar is uitgekomen voorbij zag komen was ik geïntrigeerd, en toen ik zag dat Emma Watson (love her!) er ook nog eens een grote rol in speelde, was ik om.

Een groep rijke jongeren in Los Angelos vraagt zich tijdens het feesten en shoppen af hoe het zou zijn om rond te wandelen in de kledingkasten van de hipste celebrities. Na een beetje research op het internet merken ze al snel dat het niet al te moeilijk is om erachter te komen wanneer de beroemdheden voor feestjes of vakanties buitenshuis zijn. Ze besluiten een poging te wagen en bezoeken het huis van Paris Hilton. Als blijkt dat ze niet alleen ongezien binnen kunnen komen, maar ook weer buiten (met een goed gevulde goodiebag) wordt een nieuwe hobby geboren. De jongeren gaan op regelmatige basis verschillende villa's van beroemdheden langs om daar de nieuwste items te "shoppen".


Het mooie aan deze film is dat het verhaal gebaseerd is op waargebeurde diefstallen. Het lijkt een droom om zo makkelijk het gigantische huis van een Paris Hilton, Lindsay Lohan of Orlando Bloom in te stappen, maar het is daadwerkelijk zo simpel gebeurd. Daarnaast is het bijna intrigerend om je af te vragen wat er bij deze mensen in het hoofd omging toen ze hiermee begonnen. In de film worden de personages afgebeeld als verveelde jongeren uit Los Angelos die een obsessie hebben met de celebrities en hun wilde levensstijlen. Ze hopen zelf net zo'n uitbundig leven te krijgen (met de bijbehorende aandacht) door de hippe en dure kleding te stelen én te dragen. Bovendien lijken ze er niet geheimzinnig om te doen: ze posten foto's van zichzelf met kleding, tassen en sieraden (vandaar ook de bijnaam, "The Bling Ring") van beroemdheden op facebook en gaan naar clubs gehuld in the newest fashion. Ik vind het verhaal rondom deze diefstallen op zichzelf al zeer interessant. Wie verzint het dat je even een gigantische villa van een beroemdheid in en uit stapt, met ontzettend veel spullen onder je arm, zonder dat er een alarm afgaat of iemand je ook maar opmerkt. Daar bovenop, bij de meeste inbraken zijn de jongeren binnen gekomen door deuren die niet op slot waren! Say what? Voor meer informatie over dit waargebeurde verhaal kun je dit artikel lezen in de Vanity Fair. Hier staat ook een mooie quote in van één van de jongeren, die ook in z'n geheel in de film van Sofia Coppola terug komt geciteerd door het personage van Emma Watson. Ik vind dat deze quote goed aangeeft hoe slim de jongeren reageerden op het feit dat ze gearresteerd werden (dit is geen spoiler, de film begint met de rechtszaak) en de media bespeelden, en hoe licht ze zelf dachten over de drie miljoen dollar die ze hadden gestolen in kleding en sieraden. Vooral de simpele, "for all I know", aan het eind geeft een goede "ik-ben-een-verveelde-en-rijke-tiener"-sfeer mee.
“I’m a firm believer in Karma and I think this situation was attracted into my life because it was supposed to be a huge learning lesson for me to grow and expand as a spiritual human being. I see myself being like an Angelina Jolie but even stronger, pushing even harder for the universe and for peace and for the health of our planet.” She was sounding almost like a real celebrity. “God didn’t give me these talents and looks to just sit around being a model or being famous. I want to lead a huge charity organization. I want to lead a country, for all I know.”

Maar genoeg over het waargebeurde verhaal, terug naar de film. Ik vind The Bling Ring een onwijs toffe film met mooie beelden en toepasselijke muziek. Het verhaal is origineel en goed verwerkt. Ik vind het een aanradertje, maar ik weet niet of het een film is die ik vaak opnieuw zal kijken. Het is het in ieder geval waard om even de trailer te checken. En anders: Emma Watson speelt er in én ze is ontzettend goed.


14 opmerkingen:

 1. Haha dit lijkt me echt een superleuke film!! Ik ga hem binnenkort kijken!! :) X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog nooit van gehoord maar lijkt me een toffe film. Love Emma! Xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil hem uiteindelijk wel zien. Ben wel benieuwd naar Emma Watson.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit lijkt me nou echt een leuke film. En dat het waargebeurd is, echt raar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lijkt me een hele leuke film, misschien dat ik hem ga kijken!
  Liefs, Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lijkt me een leuk film om eens te zien. Had nog nooit van het verhaal rondom de diefstallen gehoord. Hoe verzin je zoiets, vraag ik me toch wel af.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh klopt , hier heb ik Paris hilton eens horen vertellen, wil hem ook wel kijken

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit lijkt me een erg leuke film! Spannend ook met die inbraken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb de trailer gezien ik wilde deze film heel graag zien c:
  ook omdat Emma Watson erin speelt :P
  /REPLY: die Under The Dome boek zag liggen bij de Bruna
  en wat een dikke boek zeg haha vaak zijn boeken beter
  dan de verfilming ervan helaas :c Xx

  BeantwoordenVerwijderen