vrijdag 15 maart 2013

Zero Dark Thirty

Na de met 6 Oscars bekroonde film The Hurt Locker komt regisseur Kathryn Bigelow met een nieuwe, spannende thriller: Zero Dark Thirty.

De film vertelt het verhaal van de klopjacht op Osama Bin Laden, de man achter de grootste terroristische aanval ter wereld. Alle geheime diensten van Amerika zijn op zoek naar de meest beruchte terrorist ter wereld en falen hem te vinden. Het is uiteindelijk de intelligentie en opmerkzaamheid van 1 vrouw die ervoor gezorgd heeft dat Osama in handen valt van de Navy SEALS.
Het gerucht doet de ronde dat scenarist Mark Boal kon beschikken over de geheime tapes (uit de zwarte doos van de gecrashte helicopter) van de operatie. Dit zorgde voor heel wat ophef binnen de US Secret Service.
-Bol.com


De film begint met de woorden "September 11, 2001" waarbij verschillende fragmenten van telefoongesprekken te horen zijn. Telefoongesprekken die daadwerkelijk zijn gevoerd op de ochtend van 11 september, toen de terroristische aanslagen op onder andere de Twin Towers plaats vonden in New York. Noodoproepen, politieberichten, laatste woorden... De sfeer is gezet.

Daarna val je in een scène die een direct gevolg aangeeft van nine-eleven. Een extreme ondervraging/marteling van een Al Qaida-gevangene door de CIA, in een Guantanamo Bay-achtige setting. Het is echter Pakistan, waar de hoofdpersoon Maya net is gearriveerd. Niet volgens haar eigen keuze overigens: wanneer haar nieuwe chef haar vraagt of ze zich vrijwillig heeft aangeboden voor deze functie, in de veronderstelling dat dat zo is, antwoordt ze nadrukkelijk "no". Het zal echter niet lang duren voordat Maya compleet in haar nieuwe functie verdwijnt en alles doet om de machtige terrorist Osama bin Laden te vangen.


Zero Dark Thirty is voor verschillende prijzen genomineerd en heeft in eerste instantie alleen maar lof gekregen. Naar mijn mening terecht. Het is een onwijs spannende film, ondanks dat je de afloop al weet. Het verhaal is op de waarheid gebaseerd (zover mogelijk) en vooral de laatste helft, waarin de inval van het huis van Osama bin Laden in Abbottabad tot in detail wordt weergeven, vond ik intrigerend. De gehele film geeft je een kijkje in de nare wereld na 11 september en de zoektocht én vondst van Osama bin Laden.

Het enige wat mij in eerste instantie nogal schokte, waren de martelscènes. Niet dat ik er niet tegen kan, maar het idee dat dit ook daadwerkelijk zo is gebeurd en hoe het in deze film eigenlijk wordt goed gepraat, is ontzettend naar. Gelijk in de eerste scène krijg je al te maken met waterboarding: een marteltechniek waarbij met gebruik van een natte doek over het gezicht, de gevangene het gevoel krijgt dat hij verdrinkt. In andere recensies heb ik gelezen dat de film voor sommigen op een soort lofzang over de CIA leek (vooral in Amerika). Dit kan dan misschien wel zijn, maar achteraf vind ik het alleen maar goed dat ook deze scènes in de film zijn gekomen. Het voegt toch veel toe aan de algehele sfeer en bovendien is het wel zo realistisch om het toe te voegen.


Ik vind Zero Dark Thirty een intense, maar onwijs gave film. De film is 160 minuten spanning. Maya is een sterke vrouw die alles doet om Osama te vinden en vervolgens te vangen. Het neemt haar leven over en voor die 2,5 uur ook jouw leven.
7 opmerkingen:

 1. Het lijkt me een hele gave film :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ken deze film nog niet, ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze lijkt me ook spannend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vond het op zich wel een goede film. Het is alleen jammer dat je bij dit soort dingen nooit weet hoe het gebeurt is en alles van 1 kant laat zien...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. True. Ik denk dat het in dit geval ook beter is om het echt als een film te zien, en niet zozeer als een op waarheid gebaseerd verhaal.

   Verwijderen
 5. Oh ik vond die martelscenes ook echt niet om aan te zien.. Ben op de een of andere manier op het begin misschien daardoor ook al afgehaakt.

  BeantwoordenVerwijderen