donderdag 31 januari 2013

The Shining

Vreemde stemmen, bovennatuurlijke krachten en zinderende spanning zijn de ingrediĆ«nten van deze verfilming van Stephen King's The Shining. De schrijver van gruwel-hits als The Stand, Tommyknockers, It en Carrie. 

De afgekickte alcoholicus Jack Torrance (Jack Nicholson) en diens vrouw Wendy (Shelley Duvall) hebben dienst in het Overlook Hotel in de Rocky Mountains. Helaas luistert het echtpaar niet naar hun zoontje (Danny Lloyd): zijn visioenen worden een ware nachtmerrie als demonen in het hotel hun duivelse werk doen en Jack in een waanzinnige veranderen.
-bol.com


Deze thriller uit 1980 is volgens velen een ware klassieker. Het is ook daarom -en het feit dat de film in eerste instantie gebaseerd is op een boek van Stephen King- dat ik het tijd vond om de film te kijken.

De eerste shots die je ziet zijn van een auto die op een afgelegen weg door de bergen rijdt, met spannende en luide muziek op de achtergrond. De sfeer zit er gelijk in. Jack (Jack Nicholson) gaat op gesprek bij een zeer groot hotel in de bergen, om daar in het naseizoen op het hotel te passen. Omdat er 's winters zoveel sneeuw ligt, is het voor het hotel niet winstgevend om open te blijven: er kan immers niemand komen. Het is de bedoeling dat Jack met zijn vrouw en zoontje voor vijf maanden overnacht in het hotel. Hij wordt echter wel gewaarschuwd: tien jaar terug, in 1970, kon een hotelkeeper de isolatie niet meer aan en heeft hij zijn vrouw en twee dochtertjes gruwelijk vermoord. Jack wuift het weg, dat gaat hem niet overkomen.

The Shining is een spannende film die zelfs nu nog tof is om te kijken. Ik heb het normaal niet zo op oude films, de technologie en special effects verpesten voor mij het sfeertje soms een beetje -denk aan dat beest aan het einde van IT, wat een anti climax- maar deze film heeft mij echt gegrepen. Prachtige shots van het hotel in de vorm van het zoontje dat op zijn driewielertje rond sjeest, Jack Nicholson die schittert als deze op hol geslagen gek en boven alles: de muziek. Geniaal. De film zit vol met onwijs spannende momenten. Bijvoorbeeld het moment dat Jack met een bijl de badkamerdeur kapot hakt en terwijl hij zijn hoofd door de spleet steekt, gilt: "Here's Johnny!". Of het zoontje dat continu "Redrum" zegt, het dan met lippenstift op deur schrijft en je in de spiegelreflectie ziet wat er echt staat...


In deze film draait het allemaal om sfeer. De muziek, de spannende momenten en het geniale acteerwerk van vooral Jack Nicholson dragen daar echt aan bij. Ik raad deze film zeker aan, zelfs nu nog, 33 jaar later.

1 opmerking:

  1. Dit is, voor mij, de beste horrorfilm aller tijden! Grappig dat ik er hier weer over lees, wilde hem binnenkort weer gaan kijken.

    BeantwoordenVerwijderen