dinsdag 23 februari 2016

Een Storm Van Zwaarden

Wanneer de slagschaduwen van de winter naderen, raken de Zeven Koninkrijken door bloedveten verdeeld. De leden van de Nachtwacht die de Muur bewaken, bereiden zich voor op de grote kou en op de wandelende doden die onveranderlijk meekomen. Elders...

...in de ijzige streken voorbij de Muur, komt een leger van vogelvrijen bijeen. Zij beschikken over de wilde magie van deze ijswoestenij en maken zich op voor een invasie van het Noordelijke Rijk, waar de jeugdige Robb Stark nog maar zo kort zijn kroon draagt. Robb wordt door bittere gevoelens gekweld - zijn zusters zijn verdwenen, verloren geraakt, dood of overgeleverd aan de grillen van de wrede kindkoning Joffrey, die met meedogenloos harde hand het Zuiden regeert. Het is niet de vraag of, maar wanneer de strijd zal losbarsten.


-Shoplog (incl. foto's van het boek)
Na het dichtslaan van De Strijd der Koningen kon ik mezelf niet inhouden; ik moest beginnen in het volgende deel in de Het Lied van IJs en Vuur-serie. En... deze bad boy had ik in slechts zeven dagen uit. De Strijd der Koningen vond ik fantastisch, maar er zijn werkelijk geen woorden voor hoeveel shit goes down in deze eerste volume van het derde boek, namelijk Staal en Sneeuw.


"The night is dark and full of terrors, the day bright and beautiful and full of hope. One is black, the other white. There is ice and there is fire. Hate and love. Bitter and sweet. Male and female. Pain and pleasure. Winter and summer. Evil and good. Death and life." 

Een Storm van Zwaarden gaat door waar De Strijd der Koningen eindigde. De oorlog tussen de Vijf Koningen is nog steeds gaande (hoewel, het zijn er momenteel vier: Robb Stark, Stannis Baratheon, Joffrey Baratheon en Balon Greyjoy; Renly overleefde de dark night full of terrors niet...). Stannis heeft gepoogd Koningslanding over te nemen, maar faalde dramatisch. Het was een intens gevecht en ik moet eerlijk toegeven dat ik een klein beetje team-Stannis was, hoewel ik het ook vreselijk had gevonden als Sansa het niet had gered. Nu we het toch over Sansa hebben; haar leven gaat erop vooruit. Of in ieder geval, zo leek het. De Kleine Raad besloot dat een bondgenootschap met Huis Tyrell goed zou zijn, dus Koning Joffrey werd uitgehuwd aan Margaery Tyrell, weduwe van Renly Baratheon. Sansa is vrij van de wrede jongen en Margaery en haar grootmoeder Olenna, "De Koningin van de Doornen", behandelen haar goed. Toch verandert het tij snel; ze wordt uitgehuwd aan Tyrion Lannister, die Sansa enkel ziet als een gruwelijke dwerg.

"Love’s not always wise, I’ve learned. It can lead us to great folly, but we follow our hearts ... wherever they take us." 

Tijdens de strijd om Koningslanding was ik weliswaar team-Stannis; in de uiteindelijke oorlog om de troon ben ik team-Stark. In Een Storm van Zwaarden lezen we over Robb's gevecht door zijn moeders ogen. En Robb maakt niet de beste keuzes. Hij wint weliswaar veel gevechten, hij maakt geen vrienden; terwijl hij uitgehuwd is aan één van de dochters van Walder Frey, trouwt hij met een ander meisje op wie hij verliefd is geworden. Allemaal ontzettend lief, maar onwaarschijnlijk dom. Zijn jongere zusje Ayra is op een eigen avontuur en wordt onderweg vrij sterk.


"Old stories are like old friends. You have to visit them from time to time." 


De Nachtwacht ondergaat een confrontatie met de White Walkers op de Vuist van de Eerste Mensen. De persoon van wie je het minst verwacht om op een moment als dit te schijnen, doet dat wel: Sam Tarly doodt een White Walker met behulp van een dolk van drakenglas. Jon Snow is op zijn eigen expeditie met de vogelvrijen ten noorden van de Muur. Hij is continu in een dilemma met zichzelf; tot welk kamp behoort hij? De liefde die hij voelt voor de wilde Ygritte helpt hem daar niet bij (vond haar fantastisch in de tv-serie, maar nog toffer in het boek). You know nothing, Jon Snow. Jon's halfbroer Bran is ook op weg naar de andere kant van de muur. Hij kan door de ogen van zijn wolf kijken en één van zijn medereizigers, Jojen, kan delen van de toekomst zien. Deze verhaallijn kan voor mijn gevoel nog ontzettend spannend worden.

Tyrion: "You hide behind courtesy as if it were a castle wall." 
Sansa: "Courtesy is a lady's armor."

Tot slot, laat ik nog even Daenerys bespreken. Als je de tv-serie hebt gezien, zijn er enkele ontzettend epische delen met haar, waaronder de scene met de Unsullied, haar draken en Daenerys die het beladen woord"Dracarys" uitspreekt, met alle gevolgen van dien. Díe scene komt in dit boek voor. Ik kan alleen maar zeggen dat het onwaarschijnlijk awesome is. Toen ik het desbetreffende hoofdstuk uit had, herlas ik 'm gelijk opnieuw. Daenerys is een echte bad-ass lady, van wie ik nog veel verwacht.

Olenna: "Margaery, you're clever, be a dear and tell your poor old half-daft grandmother the name of that queer fish from the Summer Isles that puffs up to ten times its own size when you poke it." Margaery: "They call them puff fish, Grandmother." 
Olenna: "Of course they do, Summer Islanders have no imagination."


Ik hou van dit boek. Inmiddels ben ik twee boeken verder en toch blijft dit één van mijn favorieten, al dan niet favoriet. Er gebeurt gewoon zoveel. Zoveel zelfs, dat ik soms na enkele hoofdstukken terugkeerde bij een personage, van wie ik de voorgaande epische cliffhanger gewoon totaal was vergeten. Seriously, als je van fantasy houdt en je hebt deze boeken nog niet gelezen, what are you doing with your life.

Ik gaf dit boek vijf sterren op Goodreads  ★★★8 opmerkingen:

 1. Dit lijkt mij een erg leuk boek, ook al heb ik de serie ook al gekeken. Kan ook niet wachten op het nieuwe seizoen daarvan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik volg de serie ook! Kan ook echt niet wachten op het nieuwe seizoen, de trailers en foto's zijn alweer zo veelbelovend! Xx

   Verwijderen
 2. Dit boek moet ik onthouden! Echt iets voor een vriendin van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kende het niet, maar het klinkt leuk en spannend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt heerlijk als je zo op kunt gaan in een verhaal en zo verslavend als er ook nog eens vervolg delen zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klinkt wel erg leuk en spannend!

  xoxo
  www.its-dash.com

  BeantwoordenVerwijderen