donderdag 19 maart 2015

Het Spel Der Tronen

Met zijn aangrijpende en veelomvattende kronieken over de liefdes, de levens en de ambities van de Starks, de Lannisters en al die andere grote families van de Zeven Koninkrijken, ondergebracht in de boeken van Het Lied van IJs en Vuur, schiep George R.R. Martin een meesterwerk waarmee hij wereldwijd een miljoenenpubliek aan zich wist te binden.

Ver voorbij de machtige ijsmuur die de noordgrens van het koninkrijk sinds mensenheugenis beschermt, roert zich een lang vergeten vijand. Maar ieders blik is naar het zuiden gericht, naar het hof waar de machtige Lannisters sterke spelers zijn. Immers, de macht van de koning is tanende, zijn Hand is onder verdachte omstandigheden aan zijn einde gekomen, velen zijn uit op eigen gewin.


Toch zijn er nog trouwe onderdanen. De Starks van Winterfell bijvoorbeeld, hard en onverzettelijk als hun bevroren domein. Als de koning Eddard Stark tegen diens zin benoemt tot zijn nieuwe Hand, worden zoel hij als zijn familie betrokken bij de meest omvattende machtsstrijd ooit, het levensgevaarlijke spel der tronen.


“A mind needs books as a sword needs a whetstone, if it is to keep its edge.” 

Sinds begin 2014 ben ik compleet verslaafd aan de HBO-serie Game of Thrones. Ik heb de eerste drie seizoenen ge-"binge-watched" en toen het vierde seizoen uitkwam, keek ik loyaal elke week de nieuwe aflevering op mijn laptop. Ik wist gelijk dat ik de boeken ook wilde lezen (zeker aangezien het pijnlijk lang duurt voordat de nieuwe seizoenen uitkomen... na een jaar wachten is het in april eindelijk tijd voor seizoen 5) dus ik begon de boeken te verzamelen. Al staande op mijn boekenplank joegen ze me bijna een beetje angst aan; deze onwijs grote boeken, gevuld met ingewikkelde namen en complexe verhaallijnen. Vandaar ook mijn keuze voor de Nederlandse boeken, in plaats van de Engelse: ik wilde het mezelf zo makkelijk mogelijk maken. Achteraf gezien is gebleken dat deze angst compleet overbodig was: ik werd al vrij snel opgeslokt door het eerste boek en deze heb ik dan ook uitgelezen in slechts twee weken. Het is dat ik nog genoeg andere boeken te lezen had, anders was ik gelijk doorgegaan in de tweede. Komende maand staat De Strijd Der Koningen op mijn leeslijstje.“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armour yourself in it, and it will never be used to hurt you.”

Omdat ik de tv-serie gezien heb, was het boek bij lange na niet zo moeilijk als ik had verwacht. De meeste namen herkende ik al en de map/plattegrond in het begin van het boek gaf gelijk een goed beeld van de wereld. Ik denk overigens wel dat als je de tv-serie niet gezien hebt, het moeilijk is om de verschillende verhaallijnen en perspectieven bij te houden. Daarnaast, als iemand die de tv-serie wel heeft gezien: het boek komt ontzettend overeen met de tv-serie (in feite is het natuurlijk andersom, maar je begrijpt wat ik bedoel). Het Spel Der Tronen is 768 pagina's lang en vrijwel alles wat er gebeurt, komt ook voor in de tv-serie. Dit maakte het boek overigens niet minder spannend voor mij; op sommige momenten wilde ik juist pagina's overslaan door de spanning omdat ik wist wat er ging gebeuren (bijvoorbeeld wanneer Arya, Joffrey en Sansa bij de rivier zijn tijdens het "zwaardgevecht").


"When you play a game of thrones you win or you die."

De wereld die in dit boek gecreëerd is, is werkelijk fantastisch. De personages zijn awesome. Mijn favorieten zijn Daenerys Targaryen (ik heb zelfs een Funko miniatuur van haar), Khal Drogo, Arya en Tyrion (in dit boek dan). Daenerys staat by far aan de top omdat ze gewoon zo ontzettend bad-ass is. Ik kan niet wachten om aan het volgende boek te beginnen, die al maanden mijn naam roept, en ik hoop dat het er deze maand dan ook eindelijk van komt.

“There is only one god and his name is Death. And there is only one thing we say to Death: “Not today.” 

Nog even een klein beetje informatie over de Nederlandse vertalingen. Ik lees normaal alleen Engelse boeken, maar aangezien ik vreesde dat deze boeken heel intens zouden zijn, besloot ik voor het gemak voor de vertalingen te gaan. Ik vind dat de Nederlandse boeken er onwijs mooi uit zien; de covers hebben dezelfde afbeeldingen als de Engelse versie's. Daarnaast zijn alle namen hetzelfde gebleven; dus er zijn geen aparte vertalingen gebruikt (thank god). Inmiddels weet ik wel dat je de Engelse boeken niet hoeft te vrezen. Zeker als je de tv-serie ook volgt, denk ik niet dat de Engelse boeken te intens zullen zijn.

Ik gaf dit boek vijf sterren op Goodreads  ★★★
8 opmerkingen:

 1. Oh, heerlijk vind ik dat, dat je het vooruitzicht hebt van nog een HELE serie om te lezen! Dat mis ik wel een beetje, sinds Harry Potter, haha! Ik ben nog niet echt opgeslokt door Game of Thrones - en eerlijk gezegd denk ik dat ik het niet ga opzoeken, aangezien ik ook wel van het binge-watching ben en dat is niet erg bevorderlijk voor de studie - maar wie weet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aah echt hè. Ik lees Harry Potter graag opnieuw, maar het gaat nooit meer een verrassing zijn. Die serie blijft echt mind-blowingly awesome. X

   Verwijderen
 2. Fijn dat de Nederlandse vertalingen voor de verandering wel gewoon normaal zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben volgens mij een van de weinige mensen die hier nog niets van gezien of gelezen heeft...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, als het je niets doet, zeker niet aan beginnen. Maar ikzelf ben echt verslaafd en vind zowel de boekenserie als tv-serie onwijs goed. X

   Verwijderen
 4. Zelf heb ik de serie niet gezien, maar ik wil de boeken wel graag een keer gaan lezen! Ik denk dat ik het gewoon in het Engels ga doen, aangezien ik eigenlijk alleen maar boeken in het Engels lees :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou de boeken ook wel willen lezen, maar dan in 't Engels. Ik vind Nederlandse vertalingen maar niks.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Achteraf gezien zou ik denk ik ook voor de Engelse versie's zijn gegaan! X

   Verwijderen