donderdag 21 maart 2013

Een Schitterend Gebrek

Lucia en Casanova leren elkaar kennen op een feest nabij Venetië, worden verliefd en beloven elkaar eeuwige trouw. Maar kort daarna verdwijnt Lucia plotseling uit Casanova's leven. Vele jaren later ontmoeten ze elkaar in een Amsterdamse schouwburg bij toeval opnieuw. Hij heeft er geen weet van dat zij het is omdat ze haar gezicht onder een sluier verbergt, en hij probeert haar te veroveren op de van hem bekende wijze.

Voor Lucia is de schokkende confrontatie aanleiding tot een reconstructie van haar leven. Langzaam wordt duidelijk dat haar verdwijning geen verraad was, maar een daad van liefde.


Ongeveer vijf jaar geleden, op de middelbare school, heb ik dit boek voor de eerste maal gelezen. Het was de favoriet van mijn docent Nederlands en hij stelde het boek als verplichte literatuur voor onze leeslijst. Toentertijd deed het boek me al iets, maar ik heb het nooit helemaal uitgelezen. Onlangs besloot ik Een Schitterend Gebrek opnieuw te lezen, en o my, wat een Schitterend verhaal.

Lucia heeft een zorgeloze jeugd op het platteland, buiten het strenge Venetië. Al op jonge leeftijd leert ze Giacomo kennen, die haar onschuldige hart veroverd. Ze worden verliefd. Lucia moet echter heel wat bijscholing krijgen om te voldoen aan de maatstaven van Venetië, waar Giacomo graag met haar naar terug wil. Ze wordt echter getroffen door de pokken: ze weet het te overleven, maar haar gezicht is verminkt. In een hels dilemma kiest ze er uiteindelijk voor om te vluchten van Giacomo en haar liefde, en uiteindelijk gaat ze gesluierd door het leven om haar gezicht te verbergen. Het verhaal is niet op een chronologische manier geschreven. Je springt van het ene moment naar het andere, en komt zo steeds meer te weten over het levens- en tevens liefdesverhaal van Lucia.

Dit verhaal had voor mij meerdere charmes. Onder andere de tijd waarin het zich afspeelt: de 18e eeuw. Lucia groeit op in Italië en gaat in de loop van haar leven als een arme maar intelligente vrouw naar Amsterdam. Hier probeert ze te overleven. Het is interessant om te lezen over een tijd waarin je zelf niet bent opgegroeit, een Amsterdam in een andere context. Daarnaast is de hoofdrolspeelster een vrouw die weet wat ze doet. Ze denkt goed na over haar keuzes, meestal de keuzes tussen haar hart en haar verstand. Hoewel ik het niet altijd met haar eens was, werden de keuzes logisch beredeneerd en kon ik me goed in haar inleven. Ten slotte is de schrijfstijl van Arthur Japin geniaal. Elke zin is goed doordacht, elke bladzijde is -ondanks de drama van het verhaal- een plezier om te lezen.

Ik raad Een Schitterend Gebrek zeker aan. Hoewel het even duurde voordat ik er echt in kwam, is dit één van mijn favoriete boeken. Het is een prachtig verhaal over de drama van de liefde, die zich afspeelt in de 18e eeuw.


Liefs DQ

6 opmerkingen:

 1. Klinkt erg goed! Ik ken het boek nog niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sindskort wil ik alles lezen van Japin, dus deze zeker ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook gek op boeken die zich tijden terug afspelen, zo klassiek. Ben wel nieuwsgierig naar dit boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik ken het boek nog niet, maar het klinkt wel als een mooi boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ken het boek niet, maar ik houd niet zo van lezen ;)
  x

  BeantwoordenVerwijderen