donderdag 23 mei 2013

The Great Gatsby

The Great Gatsby, de wereldberoemde roman van F. Scott Fitzgerald, is opnieuw verfilmd, deze keer door schrijver/producent/regisseur Baz Luhrmann. De filmmaker komt met zijn eigen, unieke, visuele interpretatie van dit klassieke verhaal en brengt het op ongekende wijze op het witte doek. Leonardo DiCaprio vertolkt de titelrol.

The Great Gatsby vertelt in de typische Fitzgerald-stijl het verhaal van beginnend schrijver Nick Carraway (Tobey Maguire) die in het voorjaar van 1922 de Amerikaanse provincie verruilt voor New York City. Het is een tijd van losse moraal, betoverende jazz, illegaliteit en aandelen die tot in de hemel groeien. Op jacht naar zijn Amerikaanse Droom belandt Nick in de wereld van de mysterieuze miljonair en partyliefhebber Jay Gatsby. Ook ontmoet hij zijn nicht, Daisy (Carey Mulligan) en haar adellijke echtgenoot en rokkenjager Tom Buchanan. Nick raakt verzeild in de fascinerende wereld van de superrijken, vol illusies, liefde en bedrog. Hij ziet het allemaal gebeuren en schrijft een verhaal over onmogelijke liefdes, dromen en tragedies en houdt zo de moderne maatschappij een spiegel voor.

-bol.com


Inmiddels zeker al zes jaar geleden, heb ik tijdens een Engelse les de verfilming van The Great Gatsby uit 1974 gezien, met onder andere Mia Farrow. Hoewel ik de klassieker van F. Scott Fitzgerald nooit gelezen heb -maar wel wil gaan lezen- weet ik nog dat de film veel indruk op me maakte. Toen ik las dat er een nieuwe verfilming kwam, werd ik nieuwsgierig. Toen ik hoorde dat Leonardo DiCaprio de rol van Gatsby ging spelen, ging het wel kriebelen. Toen ik de trailer zag, was ik om: deze film moest ik zien.

The Great Gatsby speelt zich af in de jaren '20. Nick Carraway verhuist naar een klein huisje in New York, geplaatst in de wijk van de nieuwe rijken, die daar hun persoonlijke kasteeltjes hebben staan. Nick wilt vooral veel studeren en werken, maar wordt al snel afgeleid door de drukte bij zijn buurman. Naast hem staat een immens kasteel, waar -zoals hij later hoort- een legendarische man woont, over wie iedereen gehoord heeft: Gatsby. Elk weekend stroomt het huis van Gatsby vol met ongenodigde gasten, die komen genieten van de immense feesten die hij organiseert. Nick krijgt -als enige- een uitnodiging en gaat op zoek naar de gastheer. Hij lijkt onvindbaar, maar Nick hoort genoeg verhalen: Gatsby zou een moordenaar zijn, een oorlogsheld, een crimineel... Hij hoort het ene uiterste na het andere, maar niemand lijkt Gatsby daadwerkelijk ooit ontmoet te hebben.


Hoewel de film in de sfeer van de jaren '20 blijft, met de klassieke kleding en bijvoorbeeld de Charleston, is de sfeer ook ontzettend modern. Zo is de soundtrack over het algemeen van artiesten als Jay-Z, Kanye West en Will.I.Am. Overigens vind ik het album met de complete soundtrack onwijs gaaf -aanraders: Young and Beautiful, A Little Party Never Killed Nobody, Over the Love, Back to Black (klik hier voor mijn hele lijst favorieten van de Soundtrack).Verder wordt één van de feesten van Gatsby uitvoerig gefilmd, bijna een beetje Project X-achtig, wat natuurlijk ook nogal "hip" is. Ook de 3d-effecten zijn ontzettend mooi en voegen naar mijn mening echt wat toe.

Hoewel ik de loop van het verhaal eigenlijk al kende, blijft het een verrassende film. Het verhaal is een stuk dramatischer dan misschien uit de trailer is op te maken. Vandaar dat ik ook zeker geprikkeld ben om het boek te lezen: boeken zijn meestal velen malen beter dan de film, en met zo'n klassieker als dit, kan het bijna niet mis gaan...


Al met al een ontzettend gave film, met toffe effecten en goede muziek. Ik kan me voorstellen dat de originele boek fans minder gecharmeerd zullen zijn, omdat de film natuurlijk gemoderniseerd is, maar ik vind het prachtig. Ondanks de onverwachte wending een aanradertje naar mijn mening! En als je bezig bent, luister dan ook gelijk naar het album...


4 opmerkingen:

  1. Deze film staat hoog bovenaan mijn lijstje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze wil ik zo graag zien! De trailer is echt gaaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het album is zeker weten geweldig en ja de film was ook prachtig, ben zelf ook onlangs geweest.

    BeantwoordenVerwijderen