donderdag 11 april 2013

Gangster Squad

Los Angeles 1949. De gewetenloze, in Brooklyn geboren, maffiabaas Mickey Cohen (Sean Penn) heeft de stad in zijn greep. Hij zwaait de scepter over de drugs- en wapenhandel, prostitutie en de gokindustrie ten westen van Chicago. Dankzij de bescherming van niet alleen zijn eigen mensen, maar ook van corrupte politieambtenaren en politici, kan Cohen zijn rijk en macht steeds verder uitbreiden. Alleen een geheime eenheid van de LAPD, onder leiding van brigadier John O'Mara (Josh Brolin) en Jerry Wooters (Ryan Gosling) durft het gevecht met Cohen aan te gaan.

Gangster Squad is geregisseerd door Ruben Fleisher (Zombieland) en gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de LAPD die Los Angeles probeerde terug te veroveren van de gevaarlijkste maffiabaas aller tijden.

-bol.comToen ik de trailer zag, was ik verkocht. De sfeer in deze film trok me aan en ook de hoofdpersonen -Ryan Gosling, Emma Stone, Sean Penn- wisten me over te halen. Gangster Squad móest ik zien.

Gangster Squad speelt zich af in het Los Angelos van de jaren '50. De stad wordt beheerst door Mickey Cohen, een maffiabaas die overal zijn mannetjes heeft zitten. Sergeant John O'Mara heeft in de oorlog gevochten en wordt ook hier gevraagd de oorlog aan te gaan: hij moet een geheime eenheid opstellen. Met de nadruk op geheim, want het is een onofficiële opdracht van de hoofdcommandant. Hij vindt al snel zijn mannen in Rocky, Conway, Darryl, Navidad en Jerry (Ryan Gosling). Samen gaan ze de strijd aan met de maffia: de Gangster Squad is geboren.


De film speelt zich af in 1949. Alles ademt the fifties: de auto's, de kleding, het taalgebruik, de wapens, de stad en de gehele sfeer. I loved it. Een harde misdaadfilm met mannen die de gangsters op the good old fashioned way een lesje leren. Ze trekken zich niets aan van het feit dat ze agenten zijn bestrijden vuur met vuur.

Er zit tevens romantiek in de film. Tussen Jerry (Ryan Gosling) en Grace (Emma Stone) hangt vanaf het begin wat in de lucht. Helaas is Grace het liefje van Mickey Cohen en het is dus met gevaar voor eigen leven dat ze met elkaar omgaan. Ik vind Ryan Gosling een heerlijke man en Emma Stone een onwijs toffe actrice, dus dat zij weer aan elkaar gekoppeld zijn -denk aan Crazy Stupid Love: "Seriously? It's like you're Photoshopped"- vind ik een leuke toevoeging.


Behalve de gehele sfeer, de acteurs en het verhaal, was er nog iets wat indruk op mij maakte. De shots en de effecten in deze film zijn prachtig. Over alles is extreem goed nagedacht. Sommige scènes zien er alleen al zwaar tof uit door de hoeken vanuit waar ze geschoten zijn en de goed getimede slowmotion-effecten. Ook de hedendaagse rapmuziek die er soms onder werd gezet, voegde voor mij echt wat toe.

Gangster Squad behoort nu al tot één van mijn favoriete films van 2013. Ik vond het een onwijs gave film en zal hem zeker vaker gaan zien.


5 opmerkingen: