dinsdag 30 januari 2018

Boeken Shoplog December ~ Sinterklaas & Kerst

Ik wilde dit blogpostje eigenlijk beginnen met een klassieke, "beter laat dan nooit". Het is namelijk al eind januari, en ik ga vandaag de boeken delen die ik van de Goedheiligman en tijdens kerst heb mogen ontvangen. Echter (en eigenlijk ben ik er zwaar op tegen een zin te beginnen met "echter", omdat één van mijn professoren in het eerste jaar van mijn Bachelor studie op de universiteit altijd benadrukte hoe slecht ze daar tegen kon, maar in dit geval moet ik gewoon beginnen met "echter" (goed verhaal, lekker kort)), zocht ik net even snel mijn boeken shoplog terug van Sinterklaas vorig jaar, en die plaatste ik pas halverwege maart. Dus ja, dan is januari best prima, toch?

Sinterklaas is altijd een vrij grote happening bij mijn ouders thuis, en dit jaar was het eerste jaar dat ik niet meer thuis woonde én vanuit het nieuwe huis van mijn ouders. Allemaal nieuw en spannend dus, maar één ding is onveranderd gebleken dit jaar; mijn "wishlist" stond nog steeds vrijwel vol boeken en uiteindelijk heb ik ook weer oud en vertrouwd een heerlijke stapel boeken mogen ontvangen.


Te beginnen met deze twee geïllustreerde Harry Potter parels. Fantastic Beasts And Where To Find Them kreeg ik van vriendlief, en van mijn lieve oudertjes kreeg ik Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban (alleen die cover al! SO PRETTY!).Fantastic Beasts And Where To Find Them is jaren geleden al geschreven door J.K. Rowling ten behoeve van een goed doel (Comic Relief), en werd in 2017 uitgebracht in een prachtige geïllustreerde editie. Dit is dus níet het verhaal van de film, maar letterlijk een opsomming aan beschrijvingen van fictieve magische wezens uit de tovernaarswereld. Onwijs mooi boek, geïllustreerd door iemand anders dan Jim Kay (die de "normale" serie voorziet van illustraties), maar daardoor juist een beetje variatie geeft. Ik heb deze variant eind vorig jaar al gelezen.Hoewel ik de drie uitgegeven geïllustreerde Harry Potter-boeken in mijn bezit heb, en ze al velen malen heb doorgebladerd, heb ik deze edities nog nooit echt gelezen (al gaat dat dit jaar gebeuren denk ik). Toch vind ik deze nieuwste uitgave, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, tot nu toe de mooiste; alleen die cover al.


Dit kleine boekje, Almost Midnight van Rainbow Rowell, heb ik inmiddels ook al gelezen. Hier staan twee heerlijke korte verhalen in; echt een aanradertje om te lezen tijdens de feestdagen.


Sinds afgelopen jaar lees ik ook steeds meer non-fictie boeken, en van de Goedheiligman mocht ik er drie ontvangen (en van die dikke oude Kerstman ook nog twee, maar die volgen hierna).


Tijdens mijn vakantie in Italië in september las ik Sapiens: A Brief History of Humankind, van Yuval Noah Harari. Zoals ik in mijn korte review ook schreef, één van de beste boeken die ik in 2017 heb gelezen. Dus, vanzelfsprekend, wil ik het vervolg -Homo Deus: A Brief History of Tomorrow- ook heel graag lezen.


Toen ik Modern Romance van Aziz Ansari dit jaar las, waarin gerefereerd werd naar Turkle's onderzoeken, moest ik gelijk denken aan mijn Master studie Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Voor een vak heb ik toen een essay geschreven over de invloed van de digitalisering op communicatie en onze behoefte naar communicatie, en ik heb toen heel veel gerefereerd naar Alone Together; een boek van Sherry Turkle. Ik vind dit een onwijs interessant onderwerp; ik ben zelf gek op social media en smartphones, maar vind ook dat we er bewust mee om moeten gaan; het kan een zeer slechte invloed hebben op onze relaties en manier van communiceren buiten de digitale wereld. Reclaiming Conversation heb ik inmiddels al gelezen, dus die zal in mijn eerste JaarInBoeken-update van 2018 voorbij komen.


Nog zo'n onderwerp wat me ontzettend interesseert: waarom oeroude mythes over gender nog altijd een ijzeren greep hebben op wetenschap en maatschappij (bron). Cordelia Fine heeft al verschillende boeken over dit onderwerp geschreven, maar het prachtig vormgegeven Testosterone Rex gaat over de verschillen tussen mannen en vrouwen (die vaak worden toegewezen aan het verschil in testosterone, maar wat niet zo zwart-wit lijkt te zijn) en de mythes en vooroordelen die daaromheen hangen.


Tot slot; bij de schoonfamilie kreeg ik tijdens kerst ook cadeautjes. Verrassend genoeg, boeken. Van vriendlief kreeg ik deze twee non-fictie boeken. Ten eerste Alone Together, zoals ik eerder al noemde het eerdere boek van Sherry Turkle; why we expect more from technology and less from each other. Daarnaast The Lonely City van Olivia Laing. Ik gok dat ik wel eens op zeer korte termijn aan The Lonely City: Adventures in the Art of Being Alone zou kunnen beginnen.

Tot slot kreeg ik een hele mooi editie van Orlando van Virginia Woolf, alleen die ben ik vergeten op de foto te zetten. Dus je moet het even doen met het idee. Ik heb tot nu toe enkel het korte verhaal A Room Of One's Own van Woolf gelezen, dus ook hier ben ik ontzettend benieuwd naar. En deze stond niet eens op mijn lijstje, maar was een spontaan idee van mijn "schoonmoeder". Ontzettend leuk!

5 opmerkingen:

 1. Wat een stapel boeken hihi! Ik ga dit jaar ook steeds meer lezen, althans dat hoop ik haha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben geen boekwurm, maar ze zien er goed uit!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie boeken van J.K. Rowling! Ik wil dit jaar graag wat meer lezen dus altijd leuk om boeken te ontdekken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een stapel boeken! Ze zien er allemaal goed uit!

  BeantwoordenVerwijderen