zondag 25 september 2016

Classics - Heart of Darkness

Vanaf het vallen van de avond tot in het holst van de nacht vertelt Marlow zijn scheepskameraden het beklemmende verhaal van zijn tocht over de rivier de Kongo. In opdracht van een Belgische handelsmaatschappij vaart hij met een afgeleefde boot naar het hart van Afrika, op zoek naar de mysterieuze verdwenen handelsagent Kurtz. Tijdens zijn reis maakt Marlow kennis met de donkerste krochten van de menselijke geest, gepersonifieerd door de bandeloze en ontspoorde Kurtz, die bij zijn dood het definitieve oordeel over de mensheid velt: 'Afgrijselijk! Zo afgrijselijk!' 

Heart of Darkness: een donker en verontrustend verhaal over imperialisme en racisme in de negentiende eeuw. Gepubliceerd in 1899, Joseph Conrad's verhaal over Marlow en zijn reis naar de wildernis van Congo. Tijdens zijn reis door het hart van de duisternis, komt Marlow erachter dat het zogenaamde verschil tussen rassen, tussen "civilized people" en "savages", niet zo duidelijk is zoals op in die tijd wel geloofd wordt; alle mensen kunnen wreed en onmenselijk zijn.

"But the wilderness had found him out early, and had taken on him a terrible vengeance for the fantastic invasion. I think it had whispered to him things about himself which he did not know, things of which he had no conception till he took counsel with his great solitude - and the whisper had proved irresistibly fascinating. It echoed loudly within him because he was hollow at the core." 

Hoewel Heart of Darkness een zeer kort verhaal is (mijn Penguin Classics Deluxe editie heeft ongeveer 120 pagina's, inclusief notities en extra informatie), kostte het me behoorlijk wat tijd om het boek uit te lezen. De schrijfstijl is prachtig; Conrad's gedetailleerde beschrijvingen van de jungle zijn betoverend en de manier waarop hij zijn gedachten verwoordt heeft iets magisch; toch maakt diezelfde schrijfstijl het verhaal behoorlijk zwaar en moeilijk te begrijpen. Hoewel Engels niet mijn moedertaal is, beschouw ik mijn Engels als zeer goed; toch duurde het ongeveer 30 pagina's voordat ik ├╝berhaupt doorhad waar dit boek overging. 


"We were traveling in the night of first ages, of those ages that are gone, leaving hardly a sign—and no memories." 

Heart of Darkness is een kort verhaal, maar desalniettemin moeilijk om te lezen. De schrijfstijl is overweldigend: mooi en hypnotiserend, en enkele gedachten van Conrad zullen nog dagen in je hoofd blijven hangen. De imperialistische en racistische aspecten zijn donker en verontrustend, maar tegelijk intrigerend om over te lezen via een werk van fictie geschreven door iemand die het daadwerkelijk heeft meegemaakt (Heart of Darkness is gebaseerd op Conrad's eigen reis door Congo). Indien je van plan bent Heart of Darkness te gaan lezen, raad ik zeker aan een editie te gebruiken met notities, aangezien die notities je leeservaring zeker gemakkelijker en interessanter maken. Of ik dit boek aanraad? Moeilijke vraag, maar met de uitspraak "so little time, so much to read" in mijn achterhoofd; nee.

"The conquest of the earth, which mostly means taking it away from those who have a different complexion or slightly flatter noses than ourselves, is not a pretty thing when you look into it too much." 

Ik gaf dit boek drie sterren op Goodreads  ★★★
Boeken Shoplog (incl. foto's van het boek)Bron tekst: Goodreads

7 opmerkingen:

 1. Interessant om jouw review van dit boek te lezen! Ik heb dit een paar jaar terug moeten lezen voor mijn opleiding en het taalgebruik vond ik zelf niet zo prettig weglezen, terwijl het verhaal wel interessant is. Dat je aangeeft dat je hier lang over hebt gedaan vind ik heel herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het ook echt een pittig boek om te lezen, terwijl ik toch veel "klassiekers" lees. Niet iets wat ik nog eens zou lezen haha. Xx

   Verwijderen
 2. Ik denk dat mijn Engels net niet goed genoeg is om dit boek volledig te zullen begrijpen. Wel fijne en eerlijke review.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk niet dat dit een boek is voor mij haha :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meestal vind ik dezelfde boeken als mijn moeder leuk, zij vond deze niet leuk (als het dezelfde is) dus ik ga er niet aan beginnen hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij hebben we een beetje dezelfde ervaring met dit boek! Ik vond het taalgebruik ook erg mooi en ik heb best veel citaten lopen opschrijven/op GoodReads bijgehouden, maar desondanks heeft het minder indruk op me gemaakt dan ik van te voren dacht ... Ik vond het gewoon zo zo ... Maar op zich goed om ook te weten wat je niet of minder vindt, toch :-)?

  BeantwoordenVerwijderen